Élet-Stílus

Evéssel a stressz ellen: van jobb ötletünk (x)

Ha feszült időszakokban gyakran környékezi meg a hűtőt, vagy egy nehéz nap végén előkerül a „dugicsoki”, valószínűleg Ön is a stresszevők közé tartozik. A stresszkezelésnek ez a módja kortól, nemtől, társadalmi helyzettől függetlenül sokakat érint.

Szénhidrátot ide gyorsan!

Stresszevésnek azt nevezzük, amikor az emberek a túlzott érzelmi-mentális megterhelésre válaszul nagy mennyiségű ételt, főként magas kalória- és cukortartalmú fogásokat fogyasztanak. Ez gyakran fordul elő olyankor, amikor extrém nagy rajtunk a nyomás: munkahelyi és családi problémák, anyagi gondok vagy egyéb más élethelyzetek esetén, amikor túl sok a pörgés, túl szorosak a határidők és túl nagy bennünk a feszültség. Stressz hatására megnő a szervezetünk kortizolszintje, ami az étvágyat is befolyásolja. Ezért ilyenkor hajlamosak vagyunk túlenni magunkat a számunkra kedves – leginkább szénhidrátdús, egészségtelen – ételekből.

Amikor a lelkünket tápláljuk

Látszólag ezzel ellentétes az „öröm-, vagy érzelmi evés”, amikor valaki azért eszik túl sokat, mert boldog, vagy meg akarja jutalmazni magát valamiért. Ilyenkor – ahogyan stresszevés esetén is – az étel nem pusztán táplálékként szolgál, hanem az érzelmek kifejezésének az eszköze is. Ami egy szintig teljesen normális, hiszen a mindennapokban sem csak fiziológiai szükséglet az evés, hanem a társas kapcsolatoknak, az ünnepeknek, az emberi lét legfontosabb pillanatainak meghatározó eleme. Így semmi baj azzal, ha egy kemény nap után a kedvenc sütinkkel vagy egy pohár finom borral lazítunk. Egészen addig, amíg nem a táplálkozás válik az elsődleges örömforrássá, vagy épp kizárólagos stresszkezelő módszerré.

Van jobb ötletünk a stresszkezelésre

A „vigasz- vagy örömevés” mindaddig nem káros, amíg tudunk mértéket tartani, és tudatában vagyunk a miérteknek. Ha azonban túlzásba esünk, az nemcsak az egészségünknek árt, de az eredeti problémát sem orvosoljuk vele. Azt már mondanunk sem kell, hogy a testünkre milyen hatással van, ha túl sokat eszünk: hízás, gyomor-, szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség lehet a vége. Ráadásul – bár ideiglenes megkönnyebbülést hozhat –, az evés nem a legjobb megoldás a stresszre. Sokkal jobbat teszünk magunknak, ha nassolás helyett megpróbáljuk inkább megfogadni az alábbi tanácsokat:

1.      Tanuljunk meg hatékony stresszkezelő technikákat! Már egy egyszerű légzőgyakorlat is sokat tud segíteni stresszhelyzetben.

2.      Sportoljunk! A rendszeres testmozgás a legjobb módszer a feszültség levezetésére. Teljesen mindegy, hogy futunk, biciklizünk, táncolunk vagy jógázunk – de már a friss levegőn végzett napi séta is elég.

3.      Pihenjünk, aludjunk eleget! Az alvás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ha nem alszunk eleget, egyre feszültebbekké válunk, a tartós alvászavarok pedig csak növelik a stresszt. Ebből az ördögi körből csak egy módon van szabadulás: aludni kell!

4.      Táplálkozzunk egészségesen! Ha a mindennapokban odafigyelünk a rendszeres, kiegyensúlyozott, helyes táplálkozásra, akkor – ha tényleg nagy a baj vagy az öröm – még a dugicsoki is belefér néha.

5.      Kapcsoljunk ki! Ahhoz, hogy a lelkünk is rendben legyen, szükségünk van arra a „táplálékra”, amely valóban a lelki-szellemi raktárainkat tölti fel. Egy új hobbi, a párunkkal vagy a barátainkkal közös programok, az énidő biztosítása mind segítenek abban, hogy tartósan kezelni tudjuk a stresszt.

Sedacur forte: átmeneti segítség feszült időszakban

Ha úgy érezzük, hogy túl nagy a nyomás rajtunk, és a feszültség enyhítéséhez vagy az alvásunk javításához átmenetileg szükségünk lenne egyéb, kiegészítő segítségre, nyugodtan fordulhatunk a gyógynövényekhez is. A Sedacur forte olyan növényi gyógyszer, amely a népi gyógyászatban már régóta ismert nyugtató, altató hatású gyógynövények, a macskagyökér, komló és citromfű kivonatát tartalmazza. Ez a kombináció nappal oldja a feszültséget, este pedig segíti az elalvást, és pihentető alvást biztosít. A nappali koncentrációra nem hat hátrányosan, az autóvezetéshez szükséges képességeket sem befolyásolja. Patikában vény nélkül kapható, 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik