Élet-Stílus

A lelkünk is szenved, ha eldugul az orrunk (x)

Az orrunk az az érzékszervünk, amely a leginkább befolyásolja az érzelmeinket. Ezért, ha egy nátha vagy más betegség miatt elveszítjük a szaglásunkat, az nemcsak a mindennapokat nehezíti meg, hanem a lelkünkre is rossz hatással van.

Az evolúció során a szaglás kulcsszerepet játszott a túlélésben, például a táplálékforrások megtalálásában vagy a veszélyek észlelésében. A kutatások emellett azt is megmutatják, hogy az illatok szerepet játszhatnak a hangulat és az érzelmek szabályozásában, a mindennapi kommunikációban, az emlékezés folyamatában, az érzelmi kötődésben és a párválasztásban is.

Az orr érzékeny és fontos szervünk

Az emberi szaglás rendszerét a szaglóreceptorok alkotják, amelyek az orrüregben lévő szaglóhámban találhatók. Ezek a receptorok az illatokat érzékelik, és továbbítják az információkat az agy szaglóközpontjába. Egy átlagos ember egyszerre 2-3 ezer, összesen pedig 5-8 ezer illatanyagot tud magabiztosan megkülönböztetni. Ez részben örökölt képesség, de a tanulás sokkal nagyobb szerepet játszik a folyamatban.

Be my Valentine

Egy kellemes illat javíthatja a hangulatot, míg egy kellemetlen szag stresszt okozhat. Az egyéni természetes testillatok segíthetnek azonosítani a társat és erősíteni a kölcsönös vonzalmat. A csecsemők például rendkívül érzékenyek az anyjuk illatára, képesek felismerni azt már a születés után rövid idővel. Az sem véletlen, hogy a szerelmesek gyakran ajándékoznak egymásnak virágot, parfümöt. Egy jó parfüm ugyanis vonzalmat ébreszthet bennünk, míg az erős illatok (a rózsa, a mézeskalács vagy a fenyő illata) segítenek rögzíteni és felidézni a kellemes emlékeket, érzéseket.

Illatmarketing

Még ma is léteznek olyan keleti kultúrák, ahol a szaglást az érzékek királynőjeként tartják számon. Az Andamán-szigeteki onge törzs például minden évszakot egy adott szagról nevez el. A modern, nyugati kultúrák szintén „felfedezték” maguknak ezt a fontos érzékterületet. Kimutatták, hogy a harmonikus illatok javítják a teljesítményt, a kreatív problémamegoldás képességét, amit egyre több cég kezd el használni az irodai környezetben dolgozóik ösztönzésére. Egy Las Vegas-i kaszinóban végzett kísérlet során például több mint 45%-kal nőtt a pénznyerő automatákkal való szerencsejáték, amikor azt kellemes aromával vették körül, míg egy benzinkúton 300 százalékkal nőtt a kávéértékesítés, amikor friss kávéillatot oszlattak el a levegőben.

Ha eldugul az orrunk, elvesznek az illatok

Amikor az orrunk bedugul, például egy megfázás vagy allergiás reakció miatt, a légutak elzáródnak, és a levegő nehezebben jut el a szaglóhámig. Ennek eredményeként az illatmolekulák nehezebben érkeznek meg a szaglósejtekhez. Ezért orrdugulás esetén a legtöbb ember kevésbé intenzíven érzékeli a szagokat és az ízeket, illetve sokan akár teljesen elveszíthetik hosszabb-rövidebb időre ezt a fontos képességüket egy-egy betegség alkalmával.

Orrdugulásban segít a Reventil orrspray

Ha orrdugulással küzdünk, válasszunk olyan természetes összetevőjű orrspray-t, mint a Reventil, amely ectoint tartalmaz. Az ectoin nagy vízmegkötő képessége segítségével a sejtek körül vizes védőréteget képez, amely megóvja azokat a környezet káros hatásaitól, így elősegíti a sérült orrnyálkahártya regenerációját, és mérsékli annak kiszáradását. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz, amely jelentősen enyhíti az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, illetve a szaglás és ízérzékelés zavarát. A tartósítószermentes Reventil orrspray akár egy hónapig is használható, nem okoz hozzászokást, és gyermekeknél is bátran alkalmazható.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL
A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik