Élet-Stílus

Ne egy pohár borral vezesd le a napot! – Ezeket teheted, hogy kipihenten ébredj reggel

Getty Images
Getty Images
Ha stresszesek vagyunk, nem tudunk elaludni; ha kialvatlanná válunk, csak még többet stresszelünk. Azért nem kell annyira megijedni: könnyű és egyszerű módszerekkel is tehetünk a pihentető alvásért.

Selye János, magyar származású kanadai fiziológus nevezte meg először a stresszt mint életünk egyik fő mozgatórugóját, és ilyen értelemben stresszmentes életre vágyni felesleges is. Mint a legtöbb dolognál, erre is igaz, hogy nem tisztán fekete vagy fehér: a minket érő káros és jótékony hatásokra egyaránt válaszolhat stresszel a szervezetünk, ami egyik esetben egy sor betegség elindítója lehet, míg máskor energiát nyerünk általa, hogy könnyebben küzdjünk meg egy elénk táruló helyzettel – de pozitív stressz éri a szervezetünket például, amikor lelkesedünk valamiért, kíváncsiak vagyunk vagy épp szerelmesnek érezzük magunkat.

A rossz hír ezzel szemben, hogy lefekvés előtt akár pozitív, akár negatív stressz éri a szervezetünket, az megnehezíti az elalvást, aminek az általános fáradtságon és rossz közérzeten túl még számos negatív hatása lehet – ezek pedig csak még több stressznek tesznek ki minket, ezzel még nehezebbé téve a másnapi elalvást is. De mit tehetünk, hogy kiléphessünk az ördögi körből vagy inkább ki se alakuljon? Olyan módszereket mutatunk, amelyek segítségével sokkal kipihentebben ébredhetünk fel másnap.

Relaxáljunk elalvás előtt!

Tévénézés és telefonnyomkodás helyett egy jó könyv olvasása, rajzolás vagy naplóírás segíthet lecsendesíteni és kiüríteni a tudatunkat. Ezeknél is kevesebb erőfeszítést igényel, ha megpróbáljuk megállítani az egész nap szünet nélkül harsogó gondolatainkat, és elkezdjük figyelni, ahogyan az orrunkon keresztül ki- és beáramlik a levegő, anélkül, hogy befolyásolnánk a légzésünket.

Szellőztessünk!

Az agyunknak egész nap szüksége van friss, oxigéndús levegőre, és elaludni is sokkal egyszerűbben fogunk, ha néhány percre kinyitjuk az ablakot, és hagyjuk, hogy kicserélődjön a hálószoba levegője.

Végezzünk testmozgást!

A rendszeres, heti többszöri testmozgástól egyrészt katalógusba illő alakot formálhatunk magunknak, másrészt – mivel a mozgás a táplálkozás mellett az egészséges élet másik fontos alappillére – az alvásunkat is segíteni fogja. Egészen más egy kiadós edzés utáni kimerültség, mint amit egy túlzsúfolt, stresszel teli nap okoz.

Kerüljük az alkoholt!

Bár elsőre jó ötletnek tűnhet egy pohár borral vagy egy üveg sörrel levezetni a nap végére összegyűlt feszültséget, de az alkohol valójában nagyon kártékonyan hat ránk. Az első kortyok után még érezhetjük úgy, hogy ellazultunk tőle, de az elfogyasztásuk után 2-3 órával –  amikor a szervezetünk elkezdi lebontani az alkoholt –  sokkal éberebbé válunk, és az alvásunk sem lesz olyan pihentető. Tetemesebb mennyiség elfogyasztásánál pedig ez hatványozottan igaz.

Teremtsük meg a megfelelő környezetet!

Általában teljes csendben és vaksötétben könnyebben szenderülünk álomra, de valaki rádióműsor hallgatása közben, halvány fény mellett alszik el a legkönnyebben. Ha ismerjük a saját szükségleteinket, akkor érdemes ezek megteremtéséhez is vennünk a fáradtságot, és a szervezetünk meghálálja.

Ne együnk lefekvés előtt!

Érdemes az elalvás előtti néhány órában már kerülni az étkezést, hogy az éjszaka folyamán ne az anyagcserénkre menjenek el az energiáink. Legjobb, ha az elalvás előtt a folyadékfogyasztásunkat is korlátozzuk, amivel elkerülhetjük a félálomban mosdóba szaladgálás kényelmetlenségét is.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik