Élet-Stílus

Mindennapi szokásaink hatása az alvásra

Getty Images
Getty Images
A kipihentség elengedhetetlen az egészségünk szempontjából: a kialvatlanság nemcsak rossz közérzetet és koncentrációs nehézségeket okozhat, hanem hosszú távon akár súlyos testi problémákhoz is vezethet. Éppen ezért rendkívül fontos lenne, hogy az ember odafigyeljen az alváshoz szükséges megfelelő körülmények megteremtéséhez.

Napjainkban a kialvatlanság egyre gyakoribb problémát jelent, és ez nem kis részben mindennapi életvitelünknek tudható be. Talán bele sem gondolunk, mennyi olyan, teljesen átlagosnak tekinthető szokásnak hódolunk, amely kifejezetten károsan hat az alvásunkra.

Az elmúlt években az okostelefonok és más okoskészülékek terjedésével különösen problémássá vált az esti képernyőhasználat. A mesterséges kék fény önmagában megzavarhatja a biológiai óránkat, azt az érzetet keltve az agyunkban, mintha nappal lenne – ezzel ellehetetlenítve a szükséges pihenést. A kütyükön ráadásul gyakran a közösségi médiát bújjuk, vagy más, erősen stimuláló tevékenységet végzünk, ami további gátat képezhet a nyugodt elalvás előtt. Bár sokan kifejezetten szeretnek kedvenc sorozatuk, filmjük vagy az esti focimeccs közben elszenderedni, valójában ezzel csak hátráltatják a nyugodt elalvást.

Szintén gonddal járhat a lefekvés előtti étkezés vagy ivás. A túlzott folyadékbevitel miatt gyorsan megtelhet a húgyhólyag, emiatt az alvásunkat meg kell szakítani, míg az alvás előtti bőséges, nehezen emészthető vacsora egyebek között akár gyomorégést is előidézhet, de mindenképp megzavarja a pihentető alvást.

Általánosságban elmondható továbbá, hogy az olyan egészségtelen szokások, mint az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás, szintén ronthatnak az alvás minőségén. Előbbi például a horkolás és a felébredés esélyét növeli, utóbbi pedig a nikotin serkentő hatása révén gátolhatja az éjszakai pihenést. Hasonló a helyzet a késő délután elfogyasztott kávéval is, amely a koffein miatt nehezítheti meg az elalvást.

A megfelelő alvási rend hiánya szintén nagyon negatívan hathat a kipihentségre. Van, aki a rendszeres bulizás, más a gyakori éjszakai műszakok, megint mások az odafigyelés egyszerű hiánya miatt nem tudnak minden nap nagyjából ugyanakkor elaludni és reggelente ugyanakkor felkelni. Noha elsőre ez talán nem tűnik olyan károsnak, a megszokás hiánya szintén megzavarhatja szervezetünk bioritmusát, ezzel gátolva, hogy kellő ideig és kellő minőségben aludjunk.

Végezetül arra is érdemes odafigyelni, hogy a hálószobánkat, az ágyunkat arra használjuk, amire való: alvásra. Sokan akadnak, akik ugyan időben visszavonulnak a szobájukba, lefekszenek, ám továbbra is aktívak maradnak – például a laptopjukat vagy a telefonjukat nézik –, és egyszer csak azon kapják magukat, hogy már csak pár óra van hátra a reggeli munkába indulásig. Mindezt megelőzhetjük, ha a hálószobából szigorúan száműzzük azokat a tevékenységeket és eszközöket, amelyek nem oda valók.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik