Élet-Stílus

Az alvászavar gyógyítható, de gyorsan kell cselekedni

Getty Images
Getty Images
A rohanó hétköznapok hatására egyre többen tapasztalják, hogy nem tudják rendesen kipihenni magukat: sokaknak szimplán nincs ideje az ajánlott 7-8 óra alvásra, ám sajnos ennél is többeket érintenek alvási zavarok. Különböző felmérések szerint nagyjából az emberek harmadánál fordul elő orvosi segítséget igénylő alvászavar.

A kialvatlanság amellett, hogy nappali fáradtságot és álmosságot okoz, negatívan befolyásolja a hangulatunkat, a memóriánkat, a koncentrációnkat, valamint a testi és mentális egészségünket is, hosszú távon pedig a társas kapcsolatainkra is rányomhatja a bélyegét.

A fáradtság első tünetei közé tartozik, hogy csökken az ember koncentrációs képessége, ami a munkavégzést és a hétköznapi tevékenységek megfelelő minőségű ellátását is megnehezíti. A figyelemhiány problémát okozhat a munkahelyünkön, ahol bizonyára nem sokáig fogják jó szemmel nézni a hanyag munkát. Ennél is fontosabb azonban, hogy a kimerültség nemcsak ránk, de a környezetünkre is veszélyt jelenthet, például az utakon.

A koncentrálóképesség csökkenése mellett sokan tapasztalják azt is, hogy egyre ingerlékenyebbek, feszültebbek a hétköznapokban, ami szintén komoly gondokat okozhat a munkavégzésben. Ez azonban már a családi életünkre és a társas kapcsolatainkra is súlyos hatással lehet, révén olyan dolgokat is megtehetünk mérgünkben, amilyeneket józan gondolkodás mellett sosem tennénk.

Az alvászavarral küzdő emberek közül sokan számolnak be memóriazavarról is, amely szintén komoly konfliktusforrás lehet a közvetlen környezetünkben. A fent említettekhez hasonló negatív hatások hosszú távon pedig akár depressziót is okozhatnak, amely az életünk minden területét negatívan befolyásolja.

Nem csak lelki gondokat okoz

A rossz alvás hosszú távon nem csak a mentális és lelki állapotunkra gyakorol rendkívül negatív hatást, hanem a testi egészségünkre is.

A nem kielégítő mennyiségű vagy minőségű alvás felboríthatja a hormonális egyensúlyt is, így az étvágy nehezebben kontrollálható, az anyagcsere pedig lelassulhat. Az alvászavar miatti napközbeni fáradtság és az alacsony energiaszint hatására természetesen a fizikai aktivitás is csökken – így pedig egy idő után nehéz lesz megtartani egészséges testsúlyunkat.

A rosszul alvóknál a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása is gyakoribb, arról nem is beszélve, hogy az alváshiány következtében az immunrendszerünk ugyancsak legyengül, így könnyebben ledönthet a lábunkról egy-egy szezonális betegség, de akár egy egyszerű megfázás is.

Tudományos kutatások azt is bizonyítják, hogy hosszabban fennálló alvászavar hatására megemelkedhet a vérnyomás, felgyorsul az érelmeszesedés folyamata, illetve nagyobb lesz a különböző szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. A krónikus alváshiány mellett pedig megnő a daganatos megbetegedések kockázata is.

A lehetséges következmények tükrében tehát nagyon fontos, hogy amennyiben alvászavart tapasztal, mielőbb forduljon orvoshoz! A háttérben meghúzódó probléma kiderítésével és megfelelő kezelésével az álmatlanság igenis megszüntethető, ha azonban sokáig nem foglalkozik a megoldással, visszafordíthatatlan károkat okozhat az egészségében.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik