Élet-Stílus

Szinetár Dóra: Erősen meggondolandó, jó-e az, ha egy felnövekvő generációt arra tanítunk, lehet, sőt kell is gyűlölködni

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A színésznő 5 évvel ezelőtt írta le gondolatait a holokauszttal kapcsolatban, és mint mondja, ma sem fogalmazna másként.

Január 27-én volt a holokauszt nemzetközi emléknapja, mellyel kapcsolatban nemrég Szinetár Dóra is hosszú Instagram-posztban osztotta meg a gondolatait. Egy kilenc évvel ezelőtti fotót posztolt az oldalára, amelyet akkor készített, amikor az akkor 18 éves fiával ellátogattak az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumba. Mint írta, bár sorait öt évvel ezelőtt írta, ma sem fogalmazna másként.

Elvittem az akkor 18 éves fiamat az egykori haláltáborhoz, mert úgy gondoltam, fontos, hogy lássa. Hogy értse az érthetetlent. Hogy ő is elmondja majd másoknak, elmesélje az unokáimnak azt, ami felfoghatatlan, ami értelmezhetetlen. Ugyanis mi egy dolgot tehetünk: emlékezünk. Mert az, ami Aushwitzban megtörtént, megtörténhetett, nem egy elmebeteg diktátor felelőssége. Ami ott történt, az »egyszerű kis hétköznapi emberek« érzéseiből és gondolataiból indult. Az ő gyűlöletükből, az ő félelmeikből, az ő sértődöttségükből, az ő fájdalmaikból. Amiket sikerült kihasználni, és elfogadhatóvá tenni általa több millió ember meggyilkolását

– írta posztjában.

Mert az áldozatok bűnbaknak lettek kikiáltva. Mind, akik »mások« voltak. Ne tévedjünk! Auschwitz-Birkenauban, és a többi náci haláltáborban nem csak zsidókat öltek meg. Cigányokat, melegeket, fogyatékosokat, és másként gondolkodókat is. Több milliót. Mert a nagy átlag európai emberhez képest így vagy úgy mások voltak. És a másságot gyűlölet tárgyává lehet tenni.

Szinetár hozzátette, úgy látja, ha az emberek valamiért nem elégedettek az életükkel, bűnöst keresnek, és „minden megoldásnak örülnek”. Hangsúlyozta, hogy tapasztalatai szerint ez ma sincs másként, mint annak idején.

Erősen meggondolandó, hogy jó-e az, ha az embereket gyűlöletre hergeljük, és egy felnövekvő generációt arra tanítunk, hogy lehet, sőt kell is gyűlölködni. Félelemből, haragból, dühből. Meggondolandó, mert a gyűlölet útja egy ilyen sínpárhoz vezet, amin csak egy irányba mennek a vonatok. A halál irányába

– zárta gondolatait.

A színésznőről legutóbb novemberben írtunk, akkor az Adom a napom vendégeként fejtette ki, hogyan érez a magyar oktatási rendszerrel kapcsolatban.

Kapcsolódó
Szinetár Dóra: Már akkor szerettem volna elhagyni az országot az oktatási rendszer miatt, amikor én jártam iskolába
Sosem kedvelte azt a poroszos típusú oktatást, ami a hagyományos magyar iskolákban zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik