Élet-Stílus

Mégsem volt 31 éves? Vizsgálatot indított a világ legöregebb kutyájának ügyében a Guinness

PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
Tavaly márciusban kapta meg a világ legöregebb kutyájának járó Guinness-világrekorderi címet Bobi, a portugál fajtatiszta alentejo masztiff. A kutya 2023 októberében 31 évesen és 165 naposan pusztult el, ám a címét most felfüggesztették.

Ideiglenesen elveszítette a Guinness-világrekordját Bobi, aki a világ legidősebb kutyájaként pusztult el 2023 októberében – írja a CNN.

Gazdija, Leonel Costa szerint Bobi 1992 május 11-én született, amikor ő 8 éves volt. Leiria megye állatorvosi hivatalának adatai szerint Bobit valóban 1992-ben regisztrálták, amit megerősített a SIAC nevű portugál állami háziállat-adatbázis is.

Bobi 2023 márciusában lett hivatalosan világrekorder, nem sokkal októberi halála után azonban kétségek merültek fel a korát igazoló adatok hitelességét illetően, ezért a Guinness World Records vizsgálatot indított, melynek lezárásáig a szervezet felfüggesztette a címet.

Leonel Costa korábban azt mondta, Bobi egész életét a Conqueiros nevű faluban élte le, hosszú életének titka pedig a nyugodt, békés környezet volt, illetve az, hogy sosem volt pórázon, vagy leláncolva.

A kutya mindig ugyanazt az ételt ette, mint a gazdái, csak vízbe áztatva, fűszerek nélkül. Egészen 2018-ig komolyabb egészségügyi gondjai sem voltak, akkor állatorvoshoz kellett vinni légzési nehézségek miatt, de ezt leszámítva kifejezetten jó állapotban volt a korához képest, főleg annak fényében, hogy az alentejo masztiffok általában 12-14 évig élnek. A halála előtti időszakban azonban már akadtak nehézségei: megromlott a látása, és a járás is egyre nehezebben esett Bobinak.

Korábban egy ausztrál pásztorkutya, Bluey tartotta a világ legöregebb kutyája világrekordot, aki 1910-ben született és 29 éves és öt hónapos korában pusztult el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik