Élet-Stílus

„Drágám, dönthetsz úgy, hogy szabad leszel” – könyvek, melyek az önelfogadást segítik

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Négy magyar származású és egy német pszichológus könyvét ajánljuk az önelfogadás jegyében.

Ha magunkat sem ismerjük igazán, hogyan érthetnénk meg másokat? Az önismeret egy egész életen át tartó utazás, ami által sokkal több elfogadással és szeretettel fordulhatunk nemcsak önmagunk, hanem mások felé is – és ezen az úton időnként szükségünk lehet egy külső támaszra, ami kívülről világít rá az életünkre. Bár egy segítő könyv nem helyettesíti a pszichoterápiát és szeretteink figyelmét, az alábbi művek mindegyike már számos embert vitt közelebb a belső énjéhez, hogy egy sokkal kiegyensúlyozottabb és tudatosabb életet élhessenek.

Dr. Máté Gábor: Normális vagy

Tudományos szempontból nem lehet elszakítani a testet a lélektől, az érzelmi életünktől. És mivel az érzelmi életünket nem egyedül éljük, hanem társas viszonyainkban, ezért a társadalmi és kapcsolati kontextus kihat az egészségünkre

– mondta Dr. Máté Gábor a lapunknak 2021-ben.

Az 1956-ban családjával együtt kivándorolt orvosnak számos könyve született, melyek elkalauzolnak minket, hogy minél jobban megérthessük önmagunkat és környezetünket, melyben élünk. A Normális vagy című művében többek között a stressz és traumák okozta fizikai betegségeket kutatja, és arra próbál rávilágítani, hogy társadalmaink felépítése hogyan járul hozzá az egyre rosszabb mentális és fizikai állapotunkhoz. Nem emeli le a felelősséget az egyén válláról, de segít meglátni tágabb összefüggéseiben, hogy mi vezet minket a betegségekig, és az együttérzés, valamint megértő belátás útján vezeti a gyógyulás felé az olvasóit.

Edith Eger: A döntés

Nem tudod megváltoztatni, ami történt, nem tudod megváltoztatni azt, amit tettél, vagy amit tettek veled. De eldöntheted azt, hogyan élsz most. Drágám, dönthetsz úgy, hogy szabad leszel

– ez Edith Eva Eger A döntés című könyvében olvasható, melyet a 2022-ben vele készült interjúnkban is idéztünk.

A tinédzserként Auschwitzot megjárt holokauszt-túlélő a háború után emigrált az Egyesült Államokba, ahol pszichológusként foglalkozott leginkább poszttraumás stressz-szindrómában szenvedő katonákkal. Fiatalkori traumái egész életén rajta hagyták a billogot, de a Kassán született orvos nem hagyta, hogy azok átvegyék az uralmat az élete fölött. Bármilyen megrázkódtatás is érjen minket, a mi kezünkben van a döntés, hogyan tekintünk rájuk és építjük be őket a mindennapjainkban – állítja a szerző, akinek könyve elolvasása után azt érezzük, kevés ennél hitelesebb forrásból fogadhatnánk el a tanácsot, ami egy sokkal szabadabb életet kínál számunkra.

Vágyi Petra: Sémáink fogságában

Biztos sokaknak ismerős, mikor olyan helyzetbe csöppenünk, amit mintha már átéltünk volna, miközben a reakciónk szinte teljesen azonos maradt – csak épp a szereplőket cserélték ki, na meg eltelt közben akár több év vagy évtized is. Vágyi Petra pszichológus elmagyarázza a könyvében, hogy mi áll ennek a jelenségnek a hátterében, bemutatja a sématerápia módszerét, és többek között olyan egyedül elvégezhető gyakorlatokat is kínál, melyekkel elkezdhetünk dolgozni a gyermekkorunkban berögzült, káros viselkedési mintáinkon.

Szigeti Ildikó: Pszichosztriptíz – Terápiás valóságok

Bár a szerző elárulta a vele készült interjúnkban, hogy nem szívesen címkézné önsegítő könyvként a tavaly megjelent Pszichosztriptízt (mint mondja, a legtöbb önismereti könyv univerzális megoldást kínál mindenkinek, márpedig mindenki problémáját nem lehet ugyanazzal a recepttel megoldani), az abban bemutatott emberi történetekben könnyen felismerhetjük magunkat, és megszülethet bennünk a felismerés, hogy terápián folytassuk az önismereti munkát – ami nem ciki. Szigeti Ildikó négy ember történetén keresztül enged bepillantást abba, hogyan zajlik egy ilyen folyamat – mindezt humorral és iróniával átitatva.

Stefanie Stahl: A benned rejlő gyermeknek otthonra kell találnia – Megoldás (szinte) minden problémára

A végére egy német pszichológus művét hoztuk, aki már a címével alátámasztja Szigeti Ildikó önismereti könyvekről szóló állítását – ez mégsem jelenti azt, hogy ne szerepelhetnének egy listán. Természetesen Stefanie Stahl sem ígéri, hogy az a néhány általa leírt oldal mindenkinek és minden problémáját egy varázsütésre meg fogja oldani, viszont sokat segíthet önmagunk és mások megértésében. A világhírű szerző könyvében szereplő gyakorlatok visszavezetnek minket ahhoz a gyermekhez, aki még mindig bennünk él, és szeretetre vágyik – elsősorban önmagunktól.

Gyengéd hírek a Milkával

Oszd meg a gyengédséget a Milka keksz és csokoládé termékekkel!

A limitált csomagolású 100g Milka alpesi tejcsokoládé és a 350g Milka mogyorókrém termék csomagolásán egy kis borítékra írva bárki megoszthatja gyengéd üzeneteit szeretteivel. Sőt, a QR kódot leolvasva eljuthat a Milka social media oldalára, ahol hosszabb gyengéd üzeneteket is megoszthat, és nyereményekért játszhat.

 

A cikk a Milka támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik