Élet-Stílus

A divatipart elhagyó Herczeg Zoltán elmondta, miből szeretne megélni a jövőben

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
Több tényező is arra sarkallta, hogy elhagyja korábbi pályáját.

Herczeg Zoltán először novemberben beszélt arról, hogy pályaelhagyáson gondolkodik. Akkor úgy fogalmazott, szerinte a divatra ma már nincs szükség, és mivel rendkívül környezetszennyező is ez az iparág, egy-két éven belül maga mögött hagyná a hivatását.

A témával kapcsolatban Herczeg most a Blikknek adott interjút, melyben elárulta, mivel tervez foglalkozni a jövőben.

A divattervezés rendkívül sziszifuszi munka, a feladatok nagy részét – sajnos – nem a kreatív tevékenység, sokkal inkább a logisztika és a marketing, illetve az értékesítés teszi ki, emellett összességében a környezetre is rendkívül káros. Ráadásul anyagilag sem túl kifizetődő, a haszon elég egy viszonylag tisztes megélhetéshez, de arra már nem nyújt lehetőséget, hogy a nyugdíjas éveimre tartalékot tudjak felhalmozni

– magyarázta, hozzátéve: az anyagiak mellett a környezettudatosság is szerepet játszott a döntésében, miszerint felhagy a ruhatervezéssel.

Azt gondom, csak a levegőbe beszélnék, ha a környezetvédelem mellett kardoskodnék, miközben magam is jelentősen károsítanám a környezetet a tevékenységemmel. Ezért úgy döntöttem, váltanom kell. A lakásfelújításokkal és a fenntarthatóság, klímavédelem népszerűsítésével foglalkozom a jövőben, ami akár sokkal jövedelmezőbb lehet, emellett pedig épp annyira ki tudom benne élni a kreativitásomat, mint a divattervezésben, sőt, még jobban is, nem beszélve annak társadalmi, környezeti hasznosságáról.

Herczeg egyébként nem most kezdett el érdeklődni a lakásdesign iránt, mint kiderült, már nyolcéves tapasztalata van a területen, amit a házi őrizete alatt is gazdagított a saját belvárosi lakásának felújításával.

Ami az elmúlt időszakot illeti, Herceg azt mondja, anyagilag is megviselték a történtek.

Az egész életemet keményen végigdolgoztam, hogy majd a nyugdíjas éveimben ne kelljen aggódnom az anyagiak miatt, ám a bírósági ügyem kezdete óta a tartalékaim tetemes hányadát elveszítettem, ezért vagyok kénytelen újra a divatnál nagyobb léptékkel haladni.

Az egykori divattervező jelenleg az eladásra kínált, használt garzonlakások feltérképezesénél tart. Egy 20-25 millió forint értékű ingatlant keres, ami mint mondja, minél lepukkantabb, annál jobb, hiszen szereti a kihívásokat.

Ha minden a terveim szerint alakul, nyárra már a felújításokkal is végzek, és elkezdhetek foglalkozni az értékesítésével. Közben kitalálom, hogyan lehetne a környezetvédelemből, a fenntarthatóságból megélni: vannak jó ötleteim, s elkezdek keményen dolgozni a megvalósításukon

– tette hozzá.

Kapcsolódó
Herczeg Zoltán pályaelhagyáson gondolkodik, mert szerinte nincs már szükség a divatiparra
A környezet védelmének érdekében nemcsak dumálni akar a ruhavásárlás feleslegességéről, nem is akar hozzájárulni az eladásokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik