Élet-Stílus

Iskolás kori étrend: az ajánlott kalóriabevitelek

dm
dm
Valószínűleg senkinek sem árulunk el nagy titkot: a kiegyensúlyozott étrend alapvető fontosságú egészségünk szempontjából. Sokan ma már nagyon gondosan odafigyelnek arra, hogy mi kerül a tányérba, ám nagyon nem mindegy, hogy egy felnőtt vagy egy gyermek számára választunk ételeket.

A gyermekkor testi és lelki szempontból kulcsfontosságú fejlődési szakasz, annak különböző fázisaiban más-más fejlődési lépések zajlanak. Ennek megfelelően egy kisgyermek számára mást jelenthet az egészséges táplálkozás, mint egy iskolásnak.

Az iskoláskor amellett, hogy a fizikai és pszichológiai fejlődés meghatározó időszaka, a szokások szempontjából is nagyon fontos. Ha egy gyermek ebben az életkorban elsajátítja a helyes táplálkozást, akár egész életen át tartani tudja a megfelelő étrendet. De hogyan is táplálkozhat helyesen egy iskolás?

Gyümölcs és zöldség, de a hozzáadott cukrot kerüljük

Nagy általánosságban elmondható, hogy az iskolásoknak fehérjékre, gyümölcsökre, zöldségekre, gabonafélékre és tejtermékekre van szükségük. Fehérjék esetében érdemes előnyben részesíteni a sovány húsokat és baromfit, a tojást, a babot, a borsót, a szójatermékeket, valamint a sózatlan dióféléket és magvakat. Gyümölcsöknél és zöldségeknél a sokszínűségre, a nyersségre, frissességre ajánlott törekedni, de persze főzött vagy szárított változatokat is választhatunk – aszalt gyümölcsökkel akár az édességeket is helyettesíthetjük. Feldolgozott gyümölcs- és zöldségtermékeknél fontos a hozzáadott cukor kerülése. Ha gabonákról van szó, a teljes kiőrlésű élelmiszerekkel nem nagyon lehet melléfogni, tejtermékeknél pedig a zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú termékek bizonyulhatnak jó választásnak.

A dm is segíti az egészséges étkezés kialakítását

A dm idén is átszínezte a Black Friday napot: a november 24-i forgalom 5%-át, 30 890 576 forintot a Mentor Palánták program támogatására ajánlották fel, hogy hozzásegítsék a gyerekeket az egészséges és fenntartható életmód kialakításához, ezzel is csökkentve a gyermekkori elhízás kockázatát. Az edukációs programot a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Felelős Gasztrohős Alapítvány valósítja meg.

Amellett, hogy mit ehet a gyermek, azt is szem előtt kell tartani, hogy milyen elemeket kerüljön. A hozzáadott cukor például, ahogy fentebb jeleztük, nem egészséges, a cukrot természetes forrásokból, így gyümölcs- vagy tejcukorból érdemes beszereznie a szervezetnek. A telített zsírok, amelyek többnyire állati forrásokból, így virsliből vagy vörös húsokból származnak, szintén kerülendők, ahogy a feldolgozott élelmiszerekben nagy mennyiségben jelen lévő sók is.

Noha minden gyerek más és más, sok függhet a nemtől, a konkrét életkortól, az aktivitási szinttől vagy a növekedéstől, kisiskolás korban általában 1200-2200 napi kalóriabevitel a megfelelő. Fehérje esetében napi 85-185, gyümölcsből 150-300, zöldségből 225-525, gabonafélékből 110-250, tejtermékből pedig 70-85 gramm ajánlott.  Felsőben, középiskolában napi 1800-3200 kalória, 140-200 gramm fehérje, 225-375 gramm gyümölcs, 375-600 gramm zöldség, 170-280 gramm gabonaféle, illetve 750 gramm tejtermék számít egészségesnek. A pontos adag meghatározásához fontos figyelembe venni a gyermek adottságait, valamint részletesebben tájékozódni, akár szakértő véleményét is kikérni.

A megfelelő táplálkozás iskolások esetében persze sokszor nagy mumus, a feldolgozott húsokkal megpakolt pizza elvégre finomabb, mint a nyers zöldség. Szerencsére ma már egyre nagyobb kínálatban érhetőek el olyan egészséges és kifejezetten finom élelmiszerek, amelyek tartalmazzák a gyermek számára szükséges tápanyagokat, miközben nincsenek meg bennük a potenciálisan káros összetevők. Ilyen élelmiszereket akár drogériákban is be lehet szerezni.

Kapcsolódó
Hatásos módszerek a gyerekek egészséges táplálkozásáért
Az egészséges étkezés alapjait a gyermekkorban kell megalapozni, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozás nemcsak a testi, hanem a szellemi fejlődés szempontjából is nélkülözhetetlen. A mindennapok rohanásában azonban ez sok szülő számára kihívást jelenthet. Íme néhány tipp, hogyan tehetjük a gyerekek étkezését egészségesebbé a hétköznapokban.

Szponzorált tartalom

A cikk a dm támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik