Élet-Stílus

Hatásos módszerek a gyerekek egészséges táplálkozásáért

dm
dm
Az egészséges étkezés alapjait a gyermekkorban kell megalapozni, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozás nemcsak a testi, hanem a szellemi fejlődés szempontjából is nélkülözhetetlen. A mindennapok rohanásában azonban ez sok szülő számára kihívást jelenthet. Íme néhány tipp, hogyan tehetjük a gyerekek étkezését egészségesebbé a hétköznapokban.

A fiatalok egészségtelen táplálkozási szokásai előrevetítik a következő felnőtt generáció tragikus egészségi állapotát. Mindezek hátterében a nem megfelelő táplálkozás, a nem kielégítő mozgás, a nem megfelelő életmód áll. Ha változtatni akarunk ezen a sötét jövőképen, azt a gyermekeink életmódjának változtatásánál kell kezdeni.

A helyes táplálkozás alapját a gyümölcsök, a zöldségek, a gabonafélék, a húsok, halak, a tojás, illetve a tej- és tejtermékek fogyasztása és helyesen megválasztott aránya adja. Az energiaszükségletet több tényező befolyásolja: a gyermek kora, neme, tápláltsági állapota, fizikai aktivitása, életmódja. Nem csak az energia-bevitelre, hanem az egyes tápanyagok arányára is figyelnünk kell.

24.hu

A fehérjék különösen fontosak a gyermek fejlődése, növekedése szempontjából. Állati- és növényi eredetű termékekkel illetve ezek kombinációjával fedezhetjük a fehérjeszükségletet. A szénhidrátok közül az összetett, elnyújtott felszívódású szénhidrátok legyenek többségben. A zsírok közül a növényi olajok előnyösebbek. A vitaminok, rostok, ásványi anyagok szervezetünk működéséhez ugyancsak elengedhetetlenek.

Pár ötletet hoztunk még segítségül, amelyek betartása, beiktatása segíthet az egészséges életmód kialakításában.

Tervezés és előkészítés

A kulcs a tervezésben és az előkészítésben rejlik. Egy jól megtervezett heti menü, amelyet az alapanyagok előzetes beszerzése követ, megkönnyítheti a szülők dolgát. A hétvégi nagybevásárlás során érdemes olyan alapanyagokat választani, amelyekből egyszerűen és gyorsan egészséges ételek készíthetők. Friss zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű termékek és sovány húsok kiváló alapanyagok lehetnek.

Közös főzés

A gyerekek bevonása az ételkészítés folyamatába nemcsak azért fontos, mert így megtanulják az alapvető konyhai készségeket, hanem mert nagyobb valószínűséggel fogyasztják el azokat az ételeket, amelyek elkészítésében segédkeztek. A közös főzés ráadásul lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek az egészséges ételek készítésének örömével és a táplálkozás fontosságával.

Reggeli

A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, amely beindítja a gyerekek anyagcseréjét és segít a koncentrációban az iskolai órák alatt. Egy tápláló reggeli, amely tartalmaz fehérjét, rostokat és egészséges zsírokat, elengedhetetlen a nap energikus és produktív kezdéséhez.

Egészséges tízórai és uzsonna

Az iskolai napok során is gondoskodni kell arról, hogy a gyerekek hozzáférjenek egészséges tízóraihoz és uzsonnához. Friss gyümölcsök, zöldségek szeletek, joghurtok, vagy teljes kiőrlésű szeletek ideálisak lehetnek erre a célra. Ezek az ételek nemcsak táplálóak, hanem a gyerekek számára is vonzóak lehetnek, ha színes és változatos módon tálaljuk őket.

A dm is segíti az egészséges étkezés kialakítását

A dm vásárlói már megszokhatták, hogy a Black Friday napon árzuhanás helyett a jótékonyságra hívja fel a figyelmet a drogéria. Nem lesz ez másként idén sem, újra átszínezik ezt a napot, és a november 24-i forgalom 5 százalékát egy fontos kezdeményezés támogatására ajánlják fel. A program mottója: #givingisthenewblack. A dm 2023-ban a gyermekek egészséges és fenntartható életmódjának támogatására szeretné fordítani az összeget, fókuszálva arra, hogy segítse a gyermekkori elhízás kockázatának csökkentését. Ehhez a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Felelős Gasztrohős Alapítvány közös, kortárs edukációs projektjét támogatják, a Mentor Palánták programot.

Változatosság

A változatosság biztosítása érdekében érdemes minden héten új recepteket kipróbálni, és új zöldség- és gyümölcsfajtákat bevezetni az étrendbe. A gyerekek így megismerhetik az egészséges ételek széles skáláját, és megtanulhatják, hogy az egészséges étkezés nem egyenlő az unalmas étrenddel.

Cukor és finomított szénhidrát csökkentése

A cukor és a finomított szénhidrátok csökkentése is fontos lépés az egészségesebb étkezés felé. A cukrozott üdítők és édességek helyett érdemes természetes édesítőszereket – mint a méz vagy a gyümölcsök-, illetve teljes kiőrlésű gabonákat választani.

Hidratáció

A megfelelő folyadékbevitel is része az egészséges étkezésnek. Biztosítsunk mindig friss, tiszta vizet a gyerekek számára, és kerüljük a cukrozott italokat.

Jutalom

Jutalmazás okosan: az édességek és a gyorsételek ne legyenek jutalomként használva. Helyettük találjunk alternatív jutalmazási módszereket, mint például közös programok vagy kisebb ajándékok.

Türelem és kitartás

Az egészséges étkezési szokások kialakítása időt vesz igénybe. Legyünk türelmesek és kitartóak, és ne adjuk fel, ha a gyerek eleinte ellenáll az új ételeknek.

A szülők példamutatása is meghatározó lehet

Ha a gyerekek azt látják, hogy a szüleik egészségesen étkeznek, nagyobb valószínűséggel fogják ők is követni ezt a mintát. Az egészséges étkezési szokások kialakítása időt és türelmet igényel, de a kitartás meghozza gyümölcsét. Az egészséges étkezés nem csupán a tápanyagok megfelelő beviteléről szól, hanem egy olyan életstílus kialakításáról is, amely hosszú távon hozzájárul a gyerekek testi és lelki jólétéhez. Az egészséges étkezési szokások bevezetése nemcsak a gyerekeknek, hanem az egész családnak előnyös lehet, hosszú távon hozzájárulva a jobb egészségi állapothoz és életminőséghez.

Szponzorált tartalom

A cikk a dm támogatásával készült.

dm

Ajánlott videó

Olvasói sztorik