Élet-Stílus

Orgazmikus meditációt ígértek, de inkább szexszektát hoztak létre

Netflix
Netflix
Akár 20 évre is rácsok mögé kerülhet a OneTaste nevű, erotikus wellnessben és meditációban utazó vállalkozást vezető két nő. Nicole Daedone, a San Franciscóban élő guru és a különleges profilú cég pénzügyeit intéző Rachel Cherwitz a gyanú szerint a mély élvezeteket elősegítő orgazmikus meditáció technikájának bemutatásával csábította, hálózta be a követőket – akiknek aztán szó szerint és átvitt értelemben is ráment a gatyájuk a lassú orgazmusok hajszolására.

Sokáig főként a spiritualitás és a mélyen megélt élvezetek szerelmesei ismerhették a OneTaste nevű, orgazmikus meditációt oktatató amerikai céget. A különleges igényeket kielégítő vállalkozással azonban az utóbbi időszakban a széles nyilvánosság is találkozhatott, mivel igen súlyos vádak érték a OneTaste alapítóját és korábbi vezérigazgatóját, és egyben a sajátos szolgáltatások szülőanyját, Nicole Daedone-t, valamint a vállalat pénzügyeiért felelős vezetőt, Rachel Cherwitzet – köszönhetően különböző médiumok éveken át tartó tényfeltáró munkájának, illetve a cég tevékenységét bemutató Netflix-dokumentumfilmnek (Orgasm Inc.: The Story of OneTaste).

Netflix Nicole Daedone

A tudását egy buddhista szerzetestől elsajátító 56 éves San Franciscó-i orgazmusgurut és 43 éves segédjét a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kiterjedt vizsgálata után még júniusban vádolta meg New York egyik kerületi ügyésze azzal,

hogy 2004 és 2018 között „szándékosan toboroztak olyan személyeket, akik korábban traumát szenvedtek”; a cég emellett „azt hirdette, hogy a OneTaste tanfolyamai és tanításai meg tudják gyógyítani a korábbi szexuális traumákat és működési zavarokat”. Majd éveken át szexuális és anyagi értelemben is kizsákmányolták az áldozataikat, akiket rendszeresen érzelmi és pszichológiai bántalmazásnak tették ki.

Ahogy az ilyen szektaszerűen működő szervezetek szolgáltatásaival általában lenni szokott, az orgazmikus meditációt tanító kurzusok rendkívül költségesek voltak: egy-egy alkalom akár több száz vagy több tízezer dollárba is kerülhetett a vádirat szerint. Ráadásul a drága képzések finanszírozásával küszködő OneTaste-tagokat a páros arra ösztönözte, hogy vegyenek fel kölcsönöket. Még olyan eset is volt, amikor közvetlenül segítettek egy-egy tagnak új hitelkártyát kiváltani. Az így szerzett pénzek aztán végül természetesen Daedone-nál és Cherwitz-nél landoltak.

A  tanfolyamokat „olyan társas gyakorlatként írja le, amely jellemzően egy nő nemi szervének tizenöt percen át tartó módszeres simogatását foglalja magában” – idézi az ügyészek által benyújtott, letartóztatást indítványozó dokumentumot a Law&Crime nevű amerikai bűnügyi csatorna honlapja.

De az, hogy a gurut az intim részeik közelébe engedő hívek gatyája is ráment az orgazmikus meditációkra, csak a jéghegy csúcsa.

Raktárépületekben rendezett orgiák

A vádirat szerint a 2004 óta működő OneTaste észak-kaliforniai közösségében – ahol Daedone sok követője élt együtt –, rendszeresen tartottak olyan orgiákat a kommuna területén található raktárépületben, ahol a híveknek a részvételükkel kellett igazolniuk az orgazmust istenségként tisztelő guruhoz való hűségüket. Akkor is, ha semmi kedvük nem volt hozzá.

De a hívek szexualitása feletti kontroll nem állt meg itt: Daedone és Cherwitz egyes tagokat arra is rávett, hogy a OneTaste potenciális befektetőivel, ügyfeleivel, vagy a OneTaste más alkalmazottaival létesítsenek szexuális aktusokat azzal a céllal, hogy különböző előnyökhöz juttassák a vállalkozást.

Aki nem hódolt be a szektavezetők akaratának, azt nyilvánosan megalázták, aki pedig már a OneTaste-nek dolgozott, azt még a munkahelyén is külön meghurcolták.

A Rolling Stone magazin november végén megjelent cikkéből kiderül, hogy a Daedone-t és Cherwitzet legutóbb feljelentő áldozat, aki 2008 és 2014 között a OneTaste audiovizuális specialistájaként tevékenykedett, szintén hasonló visszaélésekkel vádolja a páros tagjait.

„A OneTaste-nél töltött ideje alatt Jane Doe-t (ez volt az anonimitását biztosító álneve – a szerk.) arra kényszerítették, hogy a munkahelyi problémák megoldásának eszközeként létesítsen szexuális kapcsolatot munkatársaival” – olvasható a keresetben. A dokumentum szerint az áldozat

szóbeli bántalmazásnak, a OneTaste közössége általi fenyegetésnek, és pénzügyi büntetéseknek volt kitéve, ha nem vett részt a foglalkozásokon vagy nem alkalmazkodott a vállalati politikához, amely előírta, hogy »a munkahelyi feszültségek csillapítása« érdekében más tagokkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Az új tagokat emellett a szektákra jellemző módon igyekeztek elvadítani a partnerüktől, a családjuktól és a barátaiktól, hogy végül kizárólag a OneTaste-re legyenek utalva. És közben annyira a bizalmukba férkőztek, hogy az új tagok legmélyebb titkaikat is megosztották velük – ezeket a titkokat pedig aztán rendszerint ellenük is fordították.

Akik régóta a kommuna tagjai voltak, azok már a OneTaste-nek dolgoztak az előre megbeszéltek szerint fizetésért – azonban a fizetés rendszerint elmaradt.

Netflix Jelenetkép a Orgasm Inc: The Story of OneTaste dokumentumfilmből.

Milliós óvadékot kellett fizetnie

Nicole Daedone-t és Rachel Cherwitzet azzal vádolja a szövetségi ügyészség, hogy szexszel, pszichológiai visszaélésekkel és gazdasági kizsákmányolással kényszerítettek ki munkát az alulfizetett híveikből, miközben az életük felett is átvették az irányítást.

Cherwitzet június elején tartóztatták le Észak-Kaliforniában, Deadone pedig pár nappal később adta fel magát New Yorkban. A szektavezér a kihallgatásakor csupán párszavas válaszokat adott, és az ellene felhozott vádakban is ártatlannak vallotta magát.

A korábbi pénzügyi vezető és a szexguru is szabadlábon védekezhet. Előbbinek 300 ezer dollár óvadékot kellett kifizetnie ezért, utóbbinak pedig 1 millió dollárt – amit az édesanyja, az édesanyja élettársa és a OneTaste egyik fő támogatója, a szervezet észak-karolinai központjának alapítója – dobott össze neki.

A páros és a OneTaste-hez köthető emberek egyébként már korábban harcoltak a nyilvánosság ellen. Daedone és Cherwitz még 2022-ben perelte be a BBC-t, amiért az egyik műsorukban részletesen bemutatták az orgazmikus wellnessközpont működését az áldozatok szempontjából. Novemberben aztán a Netflixet is beperelték rágalmazásért, mivel a dokumentumfilmjük legvégén bemutatott áldozat az álláspontjuk szerint nem mondott igazat.

Azonban nemcsak a két szektavezér perelte be a streamingszolgáltatót, hanem a korábbi áldozataik is. Az áldozatok azért döntöttek így, mert a tavaly novemberben bemutatott dokumentumfilmben olyan felvételek is vannak, amiken ők intim helyzetben láthatók.

A OneTaste jelképes mennyiségű követővel rendelkező Instagram-oldala a júniusi vádemelésre mindössze annyit reagált, hogy Nicole Daedone és Rachel Cherwitz ártatlanok, és az egész ügy csak egy újságírói félreértésen alapul. De ha a hosszúnak ígérkező tárgyalássorozat végén bűnösnek találják őket, akkor akár 20 évre is rács mögé kerülhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik