Élet-Stílus

Rossz pózban még az alvás is fájdalmas lehet

Getty Images
Getty Images
Így befolyásolja az alvást az alvópóz.

Háton, hason vagy oldalt? Az alvópóz rossz megválasztása mindenekelőtt ronthatja az alvás minőségét, emellett gerinc-, nyaki- és ízületi fájdalmakhoz, a horkolás és az alvási apnoé fokozódásához vezethet. A megoldás itt is személyre szabott és gyakorlás kérdése.

Az ember olyan biológiai lény, akinek időről időre szüksége van pihenésre, sőt rendszeres alvásra, amikor szervezete aktivitása jelentősen lecsökken. Az alvás alapvető fontosságú a test és a psziché normál működésének fenntartásához és az egészség megőrzéséhez: ilyenkor regenerálódunk, agyunk feldolgozza a nap történéseit, hosszan sorolhatnánk, hogy mely szervrendszereinknek és miért van szüksége az alvásra.

Méghozzá nyugodt, pihentető alvásra, amelyet ezernyi külső körülmény befolyásol a matrac minőségétől a szoba hőmérsékletéig. Életmódmagazinok és reklámok gyakori témái a „jó alvás” különböző eszközei, kevés szó esik azonban arról, hogy maga az alvópóz is mennyire fontos. Háton, hason, oldalt vagy magzatpózban – minden testhelyzetnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Az oldalára fordul, és alszik

Amikor az ember este leteszi a könyvet vagy telefont, lekapcsolja a tv-t, hogy akkor most alvás, a többség (60 százalékunk) az oldalára fordul. Jó választás abból a szempontból, hogy – anatómiailag megfelelő matrac és párna mellett – ebben a helyzetben semmi nem terheli a gerincet, amely így a nyaktól a csípőig természetes alakját veheti fel. Ha még egy párnát is elhelyezünk a lábaink között, a derékfájás is könnyebben elkerülhető.

Az oldalt fekvés segít nyitva tartani a légutakat, magyarán kevésbé horkolunk, és ez nem csak „alvótársunk” szempontjából előnyös. A horkolás ugyanis alvási apnoéra utal, ebben az állapotban pedig a gyakori légzéskimaradás mikroébredésekhez, végső soron az alvás minőségének erőteljes romlásához vezet. Gyomorégéssel, refluxszal küzdőknek is ez a testhelyzet javasolt, ilyenkor szembesülnek legkevésbé a tünetekkel.

Hátránya viszont, hogy testsúlyunk jelentős része a vállra nehezedik, és ez hosszabb távon ízületi fájdalmakhoz vezethet. Illetve, mivel az arcunk folyamatosan a párnához nyomódik, elősegítheti a ráncok kialakulását.

Háton a gerincért, hason a horkolás ellen

A második legnépszerűbb alvópóz a háton fekvés, és sok szempontból ez számít a legegészségesebbnek, legalábbis, ha a mozgásszervekről van szó: a gerinc egy vonalban van, arányosan oszlik el rajta a testsúly, hát- és nyaki fájdalmak esetén kifejezetten ajánlott. A rossz hír csak az, hogy a hanyatt alvás akkor optimális, ha kezünk is nyújtva fekszik a testünk mellett, ami nem tűnik túl kényelmesnek. Nem kell a ráncoktól sem tartani, hiszen semmi nem érintkezik az arc bőrével.

Fokozza viszont a horkolást, erősíti az alvási apnoét, és nem javasolt várandós nőknek, valamint túlsúlyos személyeknek.

A hason alvás meglehetősen kényelmes, tagadhatatlan előnye, hogy ez a pozíció kedvez leginkább a nyitott légutaknak, magyarán a horkolás ellen „dolgozik”, és kedvező alvási apnoé esetén. Több azonban a negatív tényező. Hason fekve nyomás alatt van a gerinc, az ízületeink, az arcunk, és még a lélegzetvételekhez is nagyobb erőt kell kifejteni. Ez a pozíció tehát hozzájárulhat nyak-, hát- és derékfájdalmakhoz, illetve a nehezített légzés miatt az alvás minősége is romolhat.

Összességében tehát mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik alvópóz az ideális a számára, de ez még csak egy dolog. Igen tudatos tréning szükségeltetik ahhoz, hogy ha kell, az eddiginél kényelmetlenebb pozícióra szoktassuk rá magunkat.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre, és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik