Élet-Stílus

Nyugodtan akarsz aludni? Élj helyesen!

Getty Images
Getty Images
Az alvás életünkben betöltött megkerülhetetlen szerepét nem lehet vitatni. Ám sokszor mégsem sikerül jót aludnunk, vagy éppen alvásunk rovására kötünk kompromisszumokat. Holott a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás egészséges életünk alappillére, amiért mi magunk is sokat tehetünk. Vagyis ahhoz, hogy egészségesebb életet éljünk, muszáj kialudnunk magunkat, és ahhoz, hogy megfelelően pihenjünk, muszáj helyesen élnünk.

Az egészséges életmód egyik legfontosabb pillére a rendszeres mozgás, sportolás.

Már napi egy intenzívebb séta is jót tesz a szívnek, segít kordában tartani a súlyunkat, és csökkenti a magas vérnyomást, ráadásul biztos, hogy jobban fogunk aludni este, hiszen a mozgás az egyik legjobb feszültségoldó módszer. Ha rendszeresen sportolunk, a hangulatunk is jobb lesz, és az immunrendszerünk is erősödik, csökken a stressz, de a testmozgással az olyan betegségek megelőzéséhez is hozzájárulhatunk, mint a cukorbetegség vagy a rák. Ezen kívül némi sporttal késleltetjük az öregedést, és jó hatással van a szexuális életünkre is.

A helyes életmód másik fontos feltétele, hogy iktassuk ki a dohányzást. Teljesen. Az egy dolog, hogy a dohányzástól sokkal ráncosabbak leszünk, de minden egyes szál cigarettával nő az esélye a szív-és érrendszeri betegségek, a sztrók, az agyvérzés, az agyinfarktus kialakulásának. A dohányzás szintén előidézheti, vagy súlyosbíthatja a cukorbetegséget, és megnő a daganatos betegségek kockázata is.

Lépten-nyomon halljuk a kiegyensúlyozott táplálkozás jelentőségét is. Törekedjünk rá, hogy naponta 4-5-ször étkezzünk, így egyenletesen oszlik el a napi energia- és tápanyagbevitel. Fontos, hogy minél változatosabban állítsuk össze az ételeinket, olyan alapanyagokból, amelyek önmagukban is pozitív hatással vannak az egészségünkre. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget és halat, a cukros italokat vagy a finomított gabonatermékeket viszont kerüljük, utóbbi helyett együnk inkább teljes kiőrlésű lisztből készültet!

A hús nem tiltott, de preferáljuk inkább az alacsony zsírtartalmúakat, és ha megtehetjük, mellőzzük a feldolgozott termékeket! Próbáljunk kevesebb rizst vagy burgonyát enni köretként: a zöldség itt is jó megoldás, akár párolva, akár saláta formájában.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékfogyasztásról sem, igyunk legalább napi kb. 2 liter vizet, kerüljük az üdítőitalokat! Az alkoholt érdemes mellőzni, bár egyes elméletek szerint csekély mennyiségben, hetente néhány alkalommal 1-1 pohár bor vagy sör még beleférhet.

Testünk karbantartása mellett mentálisan is szükség van a regenerálódásra, márpedig a pihentető alvás ebben is segít. Ehhez viszont az szükséges, hogy kezeljük a naponta minket érő kisebb vagy nagyobb stressz hatásait, ehhez válasszunk egy számunkra megfelelő feszültségoldó, stresszkezelő módszert. Ez lehet akár sport, séta vagy egy hobbi, ami segít kiszakadni a mindennapokból, folyamatosan tanulásra, fejlődésre késztet. Így kikapcsoljuk az agyunkat, és csökkentjük a stresszt, ami hozzásegít bennünket a jobb alváshoz.

Szintén hasznos, ha aktív társasági életet élünk, ápoljuk a családi kapcsolatainkat vagy kiállításokra, koncertekre járunk, így közvetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentjük, és jót teszünk a vérnyomásunkkal és az immunrendszerünkkel is.

A kielégítő, pihentető alváshoz elengedhetetlen a megfelelő alváshigiénés szokások követése. A késői, nehéz vacsora kerülése, a koffeinbevitel korlátozása, a kellemes, nyugodt alvási környezet, amely mentes a különböző elektromos okoseszközöktől, mind a jó alvás alapfeltételei. De jobban fogunk aludni akkor is, ha esténként nem a telefonunkat pörgetjük, vagy nem a TV előtt töltjük az esténk nagyrészét.

Ha a fent felsoroltakat betartod, nagyon sokat teszel az egészséges, stresszmentes és hosszabb életért, és egyben az alvásod minőségét is javítod. Persze van, hogy az embernek semmihez nincs kedve, és legszívesebben csak elvonulna a világ elől, és nem csinálna semmit. Ez sem feltétlenül baj, az egyedül töltött idő, az önmagunkra/befelé való figyelés szintén pozitív hatással van az egészségünkre. Ha jól csináljuk, hosszú időre megszabadulhatunk a stressztől.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre, és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik