Élet-Stílus

Be volt gombázva, és már 40 órája nem is aludt a pilóta, aki le akart zuhanni az Alaska Airlines gépével

Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / AFP (illusztráció)
Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / AFP (illusztráció)
Az eset azért is különösen furcsa, mert a 44 éves férfi veteránnak számít a szakmájában, és korábban még soha nem volt semmilyen panasz a munkájára.

Újabb részletek derültek ki kedden arról az Alaska Airlines hétvégi járatán történt rémisztő incidensről, amikor egy szolgálaton kívüli pilóta le akarta állítani repülés közben egy 80 utast szállító gép hajtóműveit – számolt be az ABC News.

A nyolcvanhárom rendbeli gyilkossági kísérlettel és a repülőgép veszélyeztetésével megvádolt 44 éves Joseph David Emerson a veszélyes manőver idején éppen a Washington államban található Everettből utazott az észak-kaliforniai San Franciscóba, ahonnan vasárnap már egy másik repülőgép pilótájaként indult volna tovább.

A légitársaság tájékoztatása szerint Emerson kapitánynak azután nyílt lehetősége a meggondolatlan mutatványra, hogy a 2059-es számú járat irányítói beengedték a repülőgép pilótafülkéjébe.

Az ügyészség által benyújtott büntetőfeljelentés szerint a talajt vesztett pilóta nem lehetett túl jó állapotban az eset idején, hiszen már 40 órája nem aludt, és ráadásul még pszichedelikus gomba hatása alatt is állt.

Emerson „kötetlen beszélgetésbe” bocsátkozott a pilótákkal, mielőtt  megpróbált „megragadni és meghúzni két piros kart, amelyek aktiválták volna a repülőgép vészhelyzeti tűzoltó rendszerét, és elvágták volna az üzemanyagot a hajtóművektől” – mondták az ügyészek.

A büntetőfeljelentés szerint Emerson a mozdulat előtt közvetlenül azt mondta a két másik pilótának, hogy „nem vagyok jól”. És azért nem sikerült meghúznia a vészhelyzeti tűzoltó rendszert beindító karokat, mert a szolgálatban lévő kollégái rögtön ráugrottak, lebirkózták, majd másfél perccel később már ki is tessékelték a pilótafülkéből.

A férfit ezután a gép hátuljába vitték a légiutas-kísérők, ahol leültették, és összekötözték a kezeit, de a leszállás közben Emerson állítólag még a vészkijáraton keresztül is megpróbált távozni, mielőtt a gép földet ért volna.

Az incidens után a gépet az Oregon államban található Portlandben kellett leszállítani, ahol Emersont rögtön őrizetbe is vették. A pilóta első bírósági meghallgatására kedden került sor, de Emerson nem volt túl bőbeszédű, és az ügyvédjén keresztül ártatlannak is vallotta magát. A szabadlábra helyezéséről akár már a héten dönthetnek. A légitársaság pedig azt közölte, hogy az ügy lezárásáig megszüntetik Emerson munkaviszonyát.

A hétvége óta őrizetben lévő pilóta állítólag azt vallotta a rendőröknek, hogy nemrég elvesztette egy nagyon jó barátját, és hat éve súlyos depresszióval küzd. A tettét pedig azzal magyarázta, hogy idegösszeomlása volt a gépen.

Azért akartam mindkét vészlezáró kart meghúzni, mert azt hittem, hogy álmodom, és fel akartam ébredni.

Valamint azt is elárulta a hatóságoknak, hogy az incidens előtt 48 órával pszichedelikus gombát fogyasztott. Washington államban egyébként pár hónapja indítottak el egy olyan kísérleti programot, melynek keretében azt vizsgálják, sikeres gyógymód lehet-e a depresszió kezelésére, ha ellenőrzött keretek között pszichedelikus gombát fogyasztanak a betegek.

Az NBC News egyik ügyre rálátó forrása szerint a Szövetségi Nyomozóiroda, azaz az FBI most azt is vizsgálja, hogy egészen pontosan mikor is vette be a szervezetébe a gombát, és azt is próbálják megfejteni, hogy a pszichedelikus trip a férfi mentális válsága, vagy valami egészen más áll az események hátterében.

Az Alaska Airlines a keddi fejleményekre azt reagálta, hogy a légitársaság munkatársai az incidenst megelőzően semmi furcsát nem láttak Emerson viselkedésében, ezért egyáltalán nem is gyanakodtak rá, hogy majd le akarja állítani a gép hajtóműveit a levegőben.

A cég tájékoztatása szerint Emerson még 2001-ben kezdett el náluk dolgozni, majd egy másik légitársaságnál tett páréves kitérő után 2016-ban ismét a kötelékükbe került, 2019-ben pedig kapitánynak is kinevezték. A pilóta a náluk töltött közel két évtized alatt a hatósági előírásoknak megfelelően minden egyes alkalommal megszerezte a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) kötelező orvosi minősítéseit, soha nem tagadtak meg vagy vontak vissza tőle egyetlen ilyen minősítést sem, és egyszer sem vonták vissza az engedélyeit – közölte az Alaska Airlines.

Joseph David Emerson akciója kapcsán az FBI és az FAA is azt hangsúlyozta, hogy az ügy nem kapcsolható össze a világban jelenleg zajló konfliktusok egyikével sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik