Élet-Stílus

22 millió dollárt nyert a lottón – de nem mondja el a gyerekeinek, amíg nem bizonyítanak neki

Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images (illusztráció)
Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images (illusztráció)
A titok megőrzése érdekében még a munkahelyén sem mondott fel az Egyesült Államokban élő nyertes. Pedig már két év telt el azóta, hogy kihúzták a nyerőszámait.

Az emberek többsége úgy képzeli el, hogy ha nyerne a lottón, rögtön felmondana a munkahelyén, és új életet kezdene méghozzá úgy, hogy a családjávál is megosztja a frissen szerzett vagyont.

Nem így van ezzel az egyik nashville-i rádióműsor, a pénzügyi tanácsadással foglalkozó The Ramsey Show egyik betelefonálója, aki saját bevallása szerint két évvel ezelőtt vált lottómilliomossá, de az örömhírt eddig kizárólag a feleségével és a testvérével osztotta meg. A John néven bemutatkozó férfi még a saját gyerekei elől is titkolja, hogy valójában milyen vagyonos ember.

Az 50 éves kor felé közelítő John a Daily Mirror szerint azt állította a beszélgetős műsorban, hogy összesen 22 millió dollárt – azaz több mint 8 milliárd forintot – nyert egy munkatársaival közösen feladott lottószelvénnyel. De a nyerőszámok kihúzása után a lottómilliomosok későbbi sorsával kapcsolatos kutatásba kezdett, és arra a döntésre jutott: nem árulja el senkinek, hogy gazdag ember lett.

Minden ötödik ember 10 éven belül elveszíti a lottónyereményét, vagy csődbe megy

– összegezte a felmérése eredményeit, majd így folytatta:

„Az egyik dolog, amit minden lottónyertes hangsúlyozott, az volt, hogy ha túl sok embernek mondod el, akkor túl sok ember fog majd az ajtód előtt állni, akik alamizsnát – ezt, azt meg amazt – fognak kérni, és elvárják, hogy mindent te fizess. Ezért a feleségemmel tudatosan döntöttünk úgy, hogy titokban tartjuk a dolgot. Még a két tizenéves gyermekünknek sem mondtuk el. Tudom, hogy ez furcsán hangzik, de nem akarjuk, hogy azt várják, hogy meghaljunk. Hogy aztán megkaphassák a pénzünket.”

A nagy pénzügyi tudatossággal rendelkező apa meglátásait a pénzügyi guruként ismert házigazda, David Ramsay hatalmas nevetéssel fogadta. John hangsúlyozta: a döntésével arra szeretné ösztönözni a gyerekeit, hogy előbb keressék meg önállóan a helyüket a világban.

Azt akarom, hogy találják ki, mit akarnak csinálni az életben, és induljanak el. Aztán majd szólok nekik. Nem fogom örökké eltitkolni előlük.

A férfi ezután azt is elmesélte, hogy a pénzhez ugyan már valamennyire hozzányúltak, de egy családi tragédiát felhasználva eddig el tudták titkolni, hogy dollármilliomosok lettek. A felesége agglegény életet élő dédnagybátyja, aki nem sokkal a lottónyeremény után halt meg, ugyanis soha nem házasodott meg, és az egész örökségét John feleségére és a nő testvérére hagyta.

John azt mondta, ez az örökség elfogadható „fedősztorinak bizonyult, amikor másoknak segítettünk” – például amikor új tetőt vett az édesanyja házára, akkor is bejött.

John azonban nem áll itt meg a pénzügyi tudatosság terén: már jóval a lottónyeremény előtt kifizette a jelzáloghitelét, és a családjának két autója is van. „A feleségem és én tényleg nem vágyunk költözésre, és az autóinkat sem akarjuk újabbra cserélni, mert tökéletesen működnek” – mondta, majd azzal zárta a bejelentkezését, hogy elárulta, a titok megőrzése érdekében még mindig dolgozik, amit ő maga is nevetségesnek tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik