Élet-Stílus

Elon Musk 1 milliárd dollárt ajánlott a Wikipédiának, ha megváltoztatják a nevüket

Nem valószínű, hogy el fogják fogadni a pénzt.

A techmilliárdos szokásához híven újabb polgárpukkasztónak szánt ajánlatot tett a nyilvánosság előtt: 1 milliárd dollárt ígért a Wikipédiának, ha a weboldal megváltoztatja a nevét – mely ajánlatot valószínűleg annyira szabad komolyan vennünk, mint a Mark Zuckerberggel tervezett harcát, az éhezés megszüntetésére ajánlott 6 milliárd dollárját, vagy a Mars terraformálásáról szövögetett terveit.

Elon Musknak egészen konkrét elképzelése is van az új névről (ami a LadBible feltételezéseivel ellentétben nem Muskipédia lenne), de nem tűnik valószínűnek, hogy az ingyenes online enciklopédia el fogja fogadni az ajánlatot.

A Musk éra óta X néven futó Twitter tulajdonosának az szúrt szemet a weboldalnál, hogy azok üzemeltetői adományokat kérnek a felhasználóktól, többi között azért, hogy az internet apró szigeteként továbbra is reklámmentesek maradhassanak. Musk azonban nem érti, hogy egy olyan egyszerű oldalnak, mint a Wikipédia, miért van szüksége pénzre.

Szóval mire kell a pénz?

– tette fel a kérdést.

Egy Washington Postnak adott korábbi válasz Samantha Lientől, a Wikipédia szóvivőjétől:

„A Wikipédia Alapítvány kuratóriumának útmutatása alapján a tartalékunk a működési költségvetés egy éves összegét teszi ki. Ha olyan körülmények adódnának, amelyek befolyásolnák a képességünket, hogy ebben az időszakban előteremtsük ezeket a forrásokat, akkor nehéz helyzetbe kerülhetnénk – a tartalék egy biztonsági háló, amely megvédi a Wikipédiát egy ilyen eshetőségtől.”

És a másik válasz, ami miatt ez a cikk is megíródott (a „mi lenne az új név?” kérdésre):

Dickipedia.

(Melyből a szójátékban használt Dick, mindamellett, hogy egy férfi keresztnév, péniszt is jelent.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik