Élet-Stílus

Iszonyú összegért kelhet el a világ legdrágább whiskyje

Mathilde BELLENGER / AFP
Mathilde BELLENGER / AFP
Elárvereznek november végén egy palackkal a Macallan 1926-os, single malt whiskyjéből. Mivel gyűjtői körökben ez a legkeresettebb skót whisky, az ára alighanem csillagászati lesz.

Licitre kerül egy palackkal a világ legkeresettebb skót whiskyjéből november 18-án, Londonban, a Sotheby’s aukcióján – írja a BBC.

Az italt a skóciai Macallan párolta le 1926-ban, majd hatvan éven sherrys hordóban érlelte, mielőtt 1986-ban palackozta. A különlegességből mindössze negyven palackkal készült, melyek soha nem kerültek kereskedelmi forgalomba, a Macallan a legjobb vevőinek kínálta őket megvételre.

Ha az elmúlt években felbukkant egy-egy palack 1926-os Macallan egy árverésen, mindig csillagászati áron kelt el.

Legutóbb, 2019-ben valaki másfélmillió fontos (közel 660 millió forintos) rekordösszeget fizetett az italért.

John Fowle, a Sotheby’s töményital részlegének globális vezetője azt mondja, az 1926-os Macallan a whisky, amit minden árverésszervező el szeretne adni és minden egyes gyűjtő magáénak szeretne tudni.

Az 1926-os Macallan palackjai különböző címkéket kaptak. Legfeljebb 14 palackra a Macallan ikonikus Fine and Rare (finom és ritka) címkéjét ragasztották. Ezek közül került ki a négy évvel ezelőtt, rekordáron eladott palack.

Két palackra egyáltalán nem került címke, az egyiket kézzel festette ki Michael Dillon ír képzőművész. Amikor utóbbit 2018-ban eladták, az első whisky volt, ami túlszárnyalta az egymillió fontos álomhatárt.

A többi palack közül tizenkettő címkéjét a pop-art művész Sir Peter Blake, másik tizenkettőét pedig Valerio Adami olasz festőmész alkotta. Novemberben az utóbbiak közül lehet egyre licitálni. A Sotheby’s 750 ezer és 1,2 millió font (329 millió és 527 millió forint) közötti eladási árra számít.

Jelenleg nem tudni, hogy a tizenkettőből hány 1926-os Macallan Adami létezik még. Egy palack állítólag megsemmisült egy 2011-es japán földrengésben, és a szakértők szerint legalább egy palackot felbontottak és kiitták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik