Élet-Stílus

Letartóztatták az álügyvédet, aki mind a 26 ügyét megnyerte, bár sohasem szerzett jogi diplomát

SIMON MAINA / AFP
SIMON MAINA / AFP
Ártatlannak vallja magát az a kenyai férfi, akit azért tartóztattak le, mert egyetemi végzettség nélkül dolgozott jogászként. A férfit azzal vádolják, hogy ellopta egy valódi ügyvéd személyiségét.

Bár eddig mind a 26 rábízott pert megnyerte, úgy tűnik, a kenyai Brian Mwenda ezt úgy érte el, hogy korábban sohasem szerzett jogi diplomát. A vád szerint a férfi egy ugyanolyan nevű, valódi ügyvéd adataival élt vissza – írja a BBC.

Egy Brian Mwenda Ntwiga nevű jogász 2022 augusztus 5-én regisztrált a kenyai jogászkamara (Law Society of Kenya – LSK) online rendszerében. Mivel a főállamügyész hivatalában kezdett el dolgozni, nem váltotta ki az ügyvédi praxis indításához szükséges engedélyét, a kamarai regisztrációjára pedig több mint egy évig rá sem nézett. Csak 2023 szeptemberében próbált újra belépni a webes felületre, ám akkor észrevette, hogy nem fér hozzá profiljához, amin közben néhány dolgot megváltoztattak, például az arcképet is.

Hamarosan kiderült, hogy Brian Mwenda Ntwiga nevére valaki ügyvédi engedélyt váltott ki, és praxist indított. Mivel az összes rábízott ügyet megnyerte, a kenyai Szakszervezetek Országos Szövetsége „briliáns fiatal elmének” nevezte a csalással vádolt ügyvédet.

Az ügyben kirobbant botrány kapcsán tömegek álltak ki az álügyvéd mellett. Közöttük Mike Sonko, Nairobi megosztó volt kormányzója, aki korábban drogcsempészet és pénzmosás gyanújába keveredett.

A fiatal férfi tagadja az ellene felhozott vádakat, támogatóinak azt üzente, maga fog bemenni a rendőrségre, hogy tisztázhassa magát. Renson Mulele Ingonga ügyészségi szóvivő ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy akármekkora is a támogatottsága, a férfit vád alá fogják helyezni. A Daily Mail úgy tudja, a férfit le is tartóztatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik