Élet-Stílus

Új legerősebb chili paprikája lett a világnak

Bár sokan még mindig azt hiszik, a Carolina Reaperé ez a rang, de tévednek.

Új Guinness-rekord nyertes paprika zsebelte be a világ legerősebb chili paprikájának járó címet – írja a CBS News.

Noha a Google keresője még mindig a Carolina Reaper nevű paprikát tartja a világ legcsípősebbjének a maga 1,6 millió körüli Scoville egységével, valójában már augusztus 23. óta a Pepper X névre keresztelt versenytársa szerepel a Guinness Rekordok Könyvében – de a trónfosztás csak a napokban került szélesebb nyilvánosság elé.

Az előző rekordtartó chilipaprikát is Ed Currie paprikaszakértő nevéhez köthetjük, de legújabb paprikája toronymagasan a világ legcsípősebbjének számít. A Pepper X 2,69 millió Scoville egységű. Ez több mint másfélszerese a Carolina Reapernek, míg egy jalapeño csupán 3000, a habanero paprikák pedig 100 ezer körüli értéken mozognak. (A Scoville-skála a paprikákban található kapszacin nevű kémiai anyag mennyiségét méri, amelyből minél több van bennük, annál nagyobb eséllyel fognak könnyek csorogni a szemünkből elfogyasztásuk után.)

Ez sok ember munkájának a csúcspontja. Az emberek azt mondták, hogy nem lehet megcsinálni, hazugnak neveztek minket, mi pedig bebizonyítottuk nekik, hogy a Pepper X valóban a világ legcsípősebb paprikája, hivatalosan a Guinness-től.

– mondta a paprika atyja a tegnap óta már 1,1 millió megtekintésnél járó First We Feast videóban.

Valójában Ed Currie már évekkel ezelőtt megalkotta a Pepper X-et, de kivárt vele, hátha valaki előrukkol egy a Carolina Reapernél is erősebb darabbal – ez máig nem történt meg, ezért úgy döntött, elérkezett az új rekorder ideje.

A Pepper X védett paprikának minősül, így a hüvelyeket és a magokat nem fogják értékesíteni, kizárólag csak szószokban lehet megkóstolni. Az elővigyázatosság nem véletlen: szeptemberben egy 14 éves fiú belehalt abba, hogy az addigi rekorder Caroline Reaper, valamint Naga Viper paprikával szórt chipset fogyasztott, így ebben a cikkünkben arra a kérdésre kerestük a választ, vajon mennyire veszélyesek a csípős ételek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik