Élet-Stílus

Olyan nehezek voltak a szumók, hogy a Japan Airlines végül inkább egy különgépen vitte el őket

Yoshikazu Okunishi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP (illusztráció)
Yoshikazu Okunishi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP (illusztráció)
Különös módon birkózott meg a nem mindennapi helyzettel a nemzeti légitársaság.

Akkora súlytöbbletet okoztak volna egy versenyre repülő szumóbirkózók Japánban, hogy nem engedték őket felszállni a repülőkre, amikre jegyet váltottak. A szigetország állami légitársaságának, a Japan Airlinesnak pedig végül különgépet kellett biztosítania a harcművészek számára – írja a Guardian.

A szumók a Yomiuri Shimbun szerint a tokiói Haneda repülőtérről és az oszakai Itami repülőtérről utaztak volna a szigetország déli csücskében található Amami Oshima szigetére, ahol egy sportfesztiválon akartak részt venni.

Azonban csütörtök este, amikor a repülők személyzete szembesült azzal, hogy milyen sok szumóbirkózó lesz a fedélzeten, akkor rögtön az is felmerült, hogy a súlyuk miatt nem tudják majd eléggé megtankolni a gépeket az úthoz. Úgy becsülték, hogy egy-egy szumóbirkozó – akikből mindkét repülőtéren egy-egy tucat várakozott – 120 kilogrammot nyom, míg a repülőgépek telítettségére vonatkozó számításoknál általában utasonként 70 kilogrammos átlagsúllyal szoktak számolni – ezért félő volt, hogy a birkózókkal a fedélzeten bajba kerülnek a menetrend szerinti járatok.

Így a Japan Airlinesnál végül azt a megoldást eszelték ki, hogy egy különgéppel juttatják el a 27 sportembert a verseny helyszínére.

A japán hírlap beszámolója szerint azért volt szükség egy kisebb különjáratra a 27 sportember utaztatásához, mert az amami repülőtér kifutópályája nehezen tudott volna befogadni egy nagyobb repülőgépet – pedig Oszakában lett volna olyan gép, amire az onnan útnak induló szumók is rendesen felfértek volna. A 14 Oszakában gépre szálló utast ezért először Tokióba reptették, hogy aztán a különjárat az összes birkózót el tudja vinni Amami Oshima szigetére.

„Rendkívül szokatlan számunkra, hogy különleges járatokat kell indítanunk a repülőgép súlykorlátozásai miatt” – nyilatkozta a légitársaság szóvivője.

A japán média szerint a vasárnap lezáródó verseny után további különjáratok indítására is szükség volt, hogy a szumóbirkózók haza tudjanak jutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik