A borról mindig szépeket mondanak, a pálinkáról is lehet, ehhez elég meghallgatni Vértes Tibort. Még az is megkóstolja a pálinkát, aki előtte a szagától is kifutott volna a szobából.
Ha valaki azt mondta volna, idestova harminc éve, hogy én pálinkafőző leszek, kiröhögöm. Nem szerettem, csupa rossz minőséget ittam. A változás akkor következett be, mikor egyszer egy igazán jót kóstoltam. Na, ott megváltozott valami.
– Vértes Tibor először kicsiben kezdte, autodidakta módon tanulta ki a pálinkafőzést, igaz, először nem itthon, hanem Ausztriában. Egy középiskolai osztálytalálkozót követően egykori padtársának, Szabó Lászlónak is megmutatta főztjét. Lényegében innen indult a történet, mindennek több mint húsz éve. Az Agárdi Pálinka azóta az ország egyik legismertebb brandjévé nőtte ki magát. Tiboré a szakmai rész, ő a pálinkamester, László pedig a kereskedelmi részt viszi.
Akár egy házasság
Nemcsak az ő kettősük működik nagyon jól, hanem az Agárdi legújabb büszkesége a 2Vulkán XO Brandy. A több mint 10 évig érlelt borpárlat két vulkanikus borvidéken, a Somlón és Tokajban termelt furmint borból készült.
Olyan ez a brandy, mint egy házasság. Idő kellett, míg összeérnek. Pedig féltem, hogy a fa nagyon átveszi majd az ízt, már ki akartam venni az italt a hordóból, de meggyőztek, hagyni kell még őket küzdeni. És bevált, egyik sem győzte le a másikat, megérték egymást.
– A tölgyfahordóban töltött évek alatt kialakult komplex és ásványos ízvilágával a 2Vulkán XO Brandy azonnal magával ragadja az ínyenceket: enyhén karamellás ízvilág és szemet gyönyörködtető arany szín.
![Vulkanikus arany érlelődött egy agárdi hordóban 1](https://s.24.hu/app/uploads/2023/10/brandy-1024x684.jpg)
A Brandy legfiatalabb komponense tíz éves, a legidősebb pedig tizennégy, nem tartalmaz hozzáadott színezéket, ez az sötét aranyszín a hordóból jött ki. Igazi gasztro ínyencség, ugyanis mindössze kétezer palack készült belőle.
A másik idei különlegesség az amforában érlelt szűretlen Agárdi Amphora Gin. Az opálos ital az alapoktól újraépített recept alapján készült, citrusféléket és szárított virágokat tartalmaz, a lepárlást pedig néhány hónapos amfora érlelés követte, majd szűretlenül került a pálinkák esetében már jól ismert kerámia palackba.
![Vulkanikus arany érlelődött egy agárdi hordóban 2](https://s.24.hu/app/uploads/2023/10/gin2-1024x684.jpg)
Ha már szóba került az amfora, Tiborék szinte az egyetlenek, akik nemcsak hordóban és rozsdamentes tartályban érlelnek pálinkát, hanem amforában, azaz agyagedényben. Az agyag amforában történő érlelés különleges textúrát kölcsönöz a pálinkáknak, miközben megőrzi azok gyümölcsös jellegét. Idén három új taggal bővült Amphora család: cigánymeggy, Irsai Olivér és kajszibarack ízekkel. Utóbbi esetében dől el minden, már ami a szakmát illeti: Vértes Tibor szerint onnan tudni, hogy valaki érti a szakmáját, ha kajszibarackból jó pálinkát főz.
Az Agárdi csak fajtiszta gyümölcsből készíti a pálinkáit, italaik valóban kuriózumnak számítanak, orrnak és a garatnak egyaránt.
![Vulkanikus arany érlelődött egy agárdi hordóban 3](https://s.24.hu/app/uploads/2023/10/palinkak-1024x684.jpg)
A prémium szegmensben elhelyezkedő új termékek limitált mennyiségben készült egyedi alkotások, amelyek fine dining éttermekben, prémium bárokban és minőségi ital szaküzletekben érhetőek el október 1-től.