Élet-Stílus

„Üzenem mindenkinek, hogy nem lesz nyugdíja!” – Mérai Kata úgy véli, 75 évesen is aktívan fog dolgozni

Az 51 éves színésznő idén ismét egyetemista lett, aminek kedvéért tavaly három tárgyból is újraérettségizett.

Július végén hirdették ki az idei felvételi ponthatárokat, amire 126 ezren vártak – köztük Mérai Kata is, aki tavaly magyarból, matematikából és történelemből is újraérettségizett, hogy mindenképp felvételt nyerhessen az egyetemre. Mint kiderült, a Dunaújvárosi Egyetem kommunikáció- és médiatudomány alapszakán tanul majd tovább, államilag finanszírozott képzésen.

A színésznő nemrég a Story magazin őszi különszámában mesélt arról, hogyan élte meg az érettségire való felkészülést, illetve a vizsgákat – utóbbiak ugyanis néhány vicces pillanatot is tartogattak a számára.

Ugye a diákoknak le kell adniuk a telefonjaikat. Amikor én is így tettem, szóltak, hogy a vizsgáztató tanároknak nem kell. Máskor pedig azzal jöttek oda hozzám, hogy »anyuka, a gyerek cuccait adja le.« Mire én: Rendben, de én inkább a saját holmimat adnám le

– árulta el Mérai, aki szinte hibátlanra vizsgázott mindhárom tárgyból.

Összesen nyolc különböző szakra jelentkezett, de kitartott a kommunikáció mellett, szeretett volna ugyanis olyasmit tanulni, amivel a meglévő tudását bővítheti.

Mint mondta, levelező tagozaton tanul majd, azt ugyanis a nappali képzéssel ellentétben be tudja illeszteni az életébe: hiszen az egyetem mellett vannak előadásai, tanít, coachként tevékenykedik, illetve családanyaként is helyt kell állnia.

Az ember addig él, amíg kíváncsi. Annyi minden van a világban, nem lehet megelégedni azzal, amit elértünk, és belekényelmesedni. Amikor az embernek gyereke lesz, sokszor azt mondja magának: Mennyi mindenre kíváncsi lettem volna még… Aztán a gyereknevelés elviszi a fókuszt. De amikor 15 éves lesz a gyereked, tudomásul kell venni, hogy leválik rólad. Ilyenkor kell viszszanyúlni ahhoz, ami egykor érdekelt. Legyen az asztalosság, fodrászat, jog, növényápolás, sminkelés, bármi

– sorolta a színésznő.

Mikor a beszélgetés során arról kérdezték, szerinte milyen karriert lehet felépíteni 50 felett, azt felelte, akármilyet.

Innen üzenem mindenkinek, hogy nem lesz nyugdíja! Szerintem 75 évesen is aktívan fogok dolgozni. Most 51 éves vagyok, ami azt jelenti, hogy van még egy élet előttem. Van mögöttem 25 évnyi megszerzett tudás és tapasztalat, ami nem eldobandó, és ami társul a frissen megszerzett tanulmányaimhoz. Nem a kétségbeesés hajt, mint huszonévesen, amikor azon gondolkodtam, mi lesz velem az életemben, hanem a kíváncsiság. Ezzel pedig szeretném inspirálni az embereket. A saját gyerekemnek is azt tanítom: nem az a baj, ha térdre rogysz, hanem az, ha nem állsz fel. Merjünk többek lenni önmagunknál! Ne másokhoz mérjük magunkat, hanem önmagunkhoz

– magyarázta Mérai, hangsúlyozva: szerinte minden énünknek meg kell adni a maga terét a boldogság eléréséhez, legyen szó az anyai, a párkapcsolati szerepről, vagy éppen arról az énünkről, akinek mi látjuk saját magunkat.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik