Élet-Stílus

Régen és ma – tanszerek, amik eltűntek vagy átalakultak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Magyarországon 1868 óta van általános tankötelezettség, az elmúlt 155 évben azonban rengeteget változott az oktatás rendszere, működése és módszertana. Ennek hatásait a tanszereken is felfedezhetjük: ha egy mostani szülő megnézi gyermeke iskolai eszközeit, több, számára megszokott tárgyat is hiányolhat, de egészen újakat is felfedezhet.

Talán a leginkább szembetűnő különbség, hogy szüleinknek még kevesebb táskát, munkafüzetet és tankönyvet kellett magukkal hordaniuk, ez pedig azt is jelentette, hogy kisebb táskát és tömeget kellett a hátukon cipelniük. Manapság jóval több a papír alapú oktatási anyag, ez pedig sok szülő számára jelentős anyagi teherrel is jár.

Más tanszerek viszont éppen eltűntek a táskákból szüleink iskolai évei óta. A mai gyermekek számára az alapműveletek elsajátítását segítő műanyagpálcikák, illetve a nagy, kék-fehér dobókockákban tárolt piros-kék korongok már kevéssé ismerősek, egyre kevesebb az olyan pedagógus, aki megköveteli ezek használatát.

Hasonló a helyzet a postairónnal. Ezt az egyik végén kék, másik felén piros ceruzát eredetileg olvasószerkesztők használták a szövegek hibáinak és javításainak jelzésére, átlagosnál nagyobb vastagságuk miatt ugyanakkor hagyományosan az iskolákban is használták ezeket, hogy megkönnyítsék a gyerekek számára az írás elsajátítását. Mára a postairón iskolai használata egyre inkább kihalóban van, alig akad olyan kisdiák, akinek táskájában még megtalálható a jellegzetes íróeszköz.

Amik átalakultak

Tanszerek nemcsak megjelentek, valamint eltűntek, hanem át is alakultak, erre jó példa a tolltartók megváltozása. Napjainkban a gyerekek többsége puha, valamilyen textilből vagy műanyagból készült, esetleg fém alapú tárgyban tárolják tollaikat, ceruzáikat és radírjaikat, a régi időkben azonban a fa is nagyon népszerű alapanyag volt. Sok szülő és nagyszülő emlékezhet még rolós, fa tolltartójára.

A mostani iskolások táskájában az elődökéhez hasonlóan ugyanúgy jelen vannak a könyvek, füzetek, tollak, ceruzák és radírok, ám azok – részben a tanterv módosulásai, részben a rendszerváltást követő piaci lehetőségek miatt – jóval sokszínűbbé váltak. Szembetűnő továbbá, hogy a technológia egyre inkább bejön a képbe: sok diáknál, főként idősebb korban, már megtalálhatóak a számológépek, laptopok és tabletek. Valószínűleg utóbbi eszközöknek idővel egyre nagyobb jelentősége lesz a tanítás során.

Már most látható, hogy a digitalizáció látványosan előre tör az iskolákban és azokon kívül, ez pedig a tanszerekre is látványos hatást fog gyakorolni. Ahhoz, hogy egy mostani diák a jövőben, felnőttként el tudjon boldogulni a világban, mindenképp meg kell ismerkednie a technológiával. A különböző elektronikus eszközök oktatási szempontból is remek lehetőséget kínálnak: képzeljük el, hogy a jövőben a gyerekeknek elég lesz egyetlen tabletet magukkal hordozniuk, azon minden tankönyvükhöz hozzáférhetnek majd.

Ez persze a hagyományos olvasási, írási technológiák kikopásához is vezethet, nem egy szakértő van, aki szerint a kézírás a nem is olyan távoli jövőben akár ki is halhat. Ki tudja, a mi gyerekeink táskájában talán már nem is lesznek füzetek, tollak és tankönyvek, csak kütyük.

Kérdés, hogy anyagi szempontból ez miként változtatja majd meg a szülők helyzetét. Iskoláztatási szempontból jelenleg az egyik legnagyobb kihívás, hogy a gyerekeknek évről évre írószereket, füzeteket, tankönyveket, esetleg új táskát kell biztosítani, ez pedig rengeteg szülőnek okoz komoly gazdasági kihívást. Ahogy egyre olcsóbbá és tartósabbá válik a technológia, és beszivárog az oktatásba, felváltva a hagyományos megoldásokat, talán úgy lesz egyre egyszerűbb a gyermekek tanszerekkel való ellátása.

Adni öröm!

Több mint ezerkétszáz-féle árucikkel, ezen belül főleg kedvező ár-érték arányú iskolatáskákkal, hátizsákokkal, iskolai felszerelésekkel, valamint újrahasznosított alapanyagokból készült írószerekkel készül az iskolakezdésre nyár elejétől a SPAR Magyarország. A leginkább rászoruló családok számára idén is meghirdetik a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közös Adni Öröm! tanszergyűjtő akciót: 2023. július 20. és szeptember 1-je között két ütemben zajlik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Adni Öröm! tanszergyűjtő akciója. A kampány teljes ideje alatt adománykártyák vásárolhatók meg a SPAR Online shopban, valamint az INTERSPAR áruházakban, melyek 500, 1500, 3000, 5000 és 10 000 forintos címletekben érhetőek meg. A vásárlók által megvett adománykártyákat valódi tanszerekre – színesceruza-készletre, füzetcsomagra, írószerekkel teli tolltartóra, rajzkészletre, tanszerekkel megtöltött iskolatáskára – váltja a Szeretetszolgálat, és ezeket még a tanévkezdés előtt eljuttatják a rászoruló családok iskolás gyermekeihez. A karitatív szervezet önkéntesei 2023. augusztus 23. és 26. között személyesen is kitelepülnek az összes magyarországi INTERSPAR áruházba, hogy tanszereket gyűjtsenek a rászoruló gyerekek számára.

 

A gyűjtés menete az alábbi: a vásárló a kiválasztott terméket megvásárolja a kampányban részt vevő INTERSPAR-ok egyikében és a kasszazóna után átadja a Szeretetszolgálat önkénteseinek.  Az adománygyűjtés részletei a www.adniorom.hu weboldalon érhetőek el.

 

A cikk a SPAR támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik