Élet-Stílus

Sikeres a mellbimbók kiszabadításáért vívott harc, csak pont nem a nőknek

Jörg Carstensen / DPA / AFP
Jörg Carstensen / DPA / AFP
Filmes marketinghúzásnak indult, világméretű mozgalom lett a Free the Nipple-ből. A női mellbimbók egyenjogúságáért küzdők épp ott találkoztak a legnagyobb akadállyal, ahol a legtöbb embert tudnák elérni: a közösségi médiában. Úgy tűnik, a világ egyelőre csak a férfiak fedetlen bimbóira van felkészülve.

Nemi szervnek számít-e a mellbimbó? A válasz elméletileg egyszerű: nem. Ennek ellenére a nők egy részének a mai napig küzdenie kell azért, hogy a férfiakhoz hasonlóan a világ elé tárhassák fedetlen mellüket. Az utóbbi tíz évben kezdett megerősödni a Free the Nipple mozgalom, miután a közösségi média egy újabb platformot biztosított a témának és több híresség is kifejezte a támogatását. Ha nehezen is, de sikerült eredményeket elérni, az Instagram és a Facebook például komoly enyhítéseket vezetett be, csak egy csoport maradt a tiltott kategóriában: a nők.

A férfiak is csak a XX. század közepére értek el eredményeket

Mielőtt rátérnénk a forradalomra, nézzünk egy kis bimbótörténelmet a mozgalom bölcsőjéből, az Egyesült Államokból.

Egészen 1930-as évek közepéig a férfiaknak is küzdeniük kellett azért, hogy félmeztelenül strandolhassanak. Tüntetések, letartóztatások is voltak az Egyesült Államokban pusztán azért, mert a férfiak csak fürdőnadrágban jelentek meg. 1936-ban született egy törvény New Yorkban, ami engedélyezte a férfiaknak a mellbimbó-villantást. Úgy tűnt, ezzel a munka fele megvan, de a nők közel száz esztendő alatt sem tudtak akkora eredményt elérni, mint a férfiak pár év alatt.

1962-ben Marilyn Monroe-nak még a hasát is el kellett takarnia a Something’s Got To Give (Valamit adni kell) című filmben, bár ezen a téren sikerült eredményt elérni, a mellbimbók továbbra is tiltva maradtak. 1986-ban letartóztattak kilenc nőt, amiért félmeztelenül napoztak Rochesterben: kifejezetten azért feküdtek ki félpucéran a napra, hogy felhívják a figyelmet a diszkriminatív szabályozásra, aztán persze bevitték őket, amiért „privát és intim” testrészeiket mutogatták.

A New York-i törvény egészen pontosan leírja, hogy a mellbimbó már takarni való résznek számít. Két nő megtámadta törvényt a bíróságon, azzal érveltek, hogy alkotmányelleness a férfiak és a nő között különbséget tenni. A bíróság végül 1992-ben mondta ki,  hogy a nőknek és a férfiaknak ugyanannyi joguk van nyilvánosan félmeztelennek lenni.

Törvény ide vagy oda, 2005-ben letartóztattak egy nőt, amiért félmeztelenül mutatkozott a nyilvánosság előtt, a bíróság a javára döntött, és később 29 ezer dolláros kártérítést kapott.

ROBYN BECK / AFP Bernie Sanders demokrata kampánygyűlése 2016. március 23-án a Los Angeles.

Nem a tiltakozás, hanem a tiltás hozott igazi eredményt

A mozgalom akkor kapott erőre, amikor már nem pusztán a mellbimbókért vagy a félmeztelen megjelenésért küzdöttek, hanem behozták a nyilvános szoptatás témáját is. A Free the Nipple fontos alakja volt Lina Esco filmrendező, aki 2012-ben az egyik dokumentumfilmjében félmeztelenül futkározott New Yorkban, hogy felhívja a figyelmet a kettős mércére.

„Annyi törvényt hoztak a női test ellen – és olyan keveset a férfi ellen. Ez nem a félmeztelenségről szól, hanem hogy utat nyissunk a valódi párbeszéd, egyenlőség felé” – mondta akkor Esco. A rendező nem is konkrétan a mellbimbók ügyéért harcolt, hanem a nyilvános szoptatás elismeréséért

A mi társadalmunkban szégyellnie kell magát annak az anyának, aki nyilvános helyen szeretne szoptatni. Nem jó érzés ott anyának lenni, ahol a legalapvetőbb emberi cselekedeteket sem végezheted

– tette hozzá. Nem ez volt élete futása, mivel eleinte úgy tűnt, a társadalom viszonylag kis szelete tartja égető problémának a gondosan elzárt női mellbimbókat.

Az igazi nyilvánosságot nem Esco képei, hanem annak letiltása hozta meg. A Facebook akkori szabályozása szerint ugyanis ilyet nem lehet posztolni az oldalon, ezért levették Esco fotóit, ez pedig már elég volt több nagy sztárnak is, hogy beleálljanak a témába, 2014-től Miley Cyrustől Rihannáig egy sor híresség lépett ki a harcmezőre.

A mellbimbó olyasmi, ami mindenkinek van, mégsem lehet megmutatni.

– mondta Cyrus Jimmy Kimmelnek 2015-ben.

Rihanna megjárta, kitiltotta az Instagram, amiért megosztotta egy magazin címlapját, amelyen pucéran szerepelt.

Egy város elbukta a harcot a mellbimbók ellen

Minél inkább szankcionálták az ügyet, annál erősebbé vált az ellenállás: 2016-ban letartóztattak két tüntetőt, akik Bernie Sanders szenátor egyik kaliforniai eseményén mutogatták a mellbimbójukat, a mellkasukra pedig az volt írva, hogy „Free the Nipple” és „Equality”.

Egynapos elzárást kaptak a fedetlenségük miatt, majd amikor kijöttek, beperelték a rendőrséget. Érvelésük szerint a mellbimbók nem nemi szervek. Escohóz hasonlóan inkább a szoptatásra helyezték a hangsúlyt, ügyvédjük szerint emiatt sem alkalmazható a szeméremsértésre vonatkozó kaliforniai törvény. Szerintük jogellenes megkülönböztetés éri a nőket, mivel ők a férfiakkal ellentétben nem mutathatják meg, mi is ékeskedik a mellük csúcsán.

Az első precedens értékű eset Colorádóban történt.

2016-ban Fort Collins városa ellen indított pert Brittiany Hoagland és Samantha Six, amiért a coloradói város jogszabályban rendelkezett a fedetlen női mellek kérdéséről. Az ügyet szövetségi szintre is elvitték, miközben a város rengeteg pénzt ölt igazának védelmére. A vezetés végül úgy döntött, nem folytatja a harcot, és felfüggesztették a rendeletet, ma már minden korosztály számára biztosított, hogy félmeztelenül lófráljon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Free The Nipple (@freethenipple) által megosztott bejegyzés

Jelenleg két állam tiltja teljesen, hogy a nők fedetlen mellekkel mutatkozzanak, Indiana és Tenessee, ezen kívül további 14-ben vannak olyan szabályozások, amelyek így vagy úgy szankcionálják a női keblek nyilvános megjelenését. A harc az online térben is tovább zajlott, és a közösségi média előretörésével ez lett az elsőszámú harcmező.

Offline bimbó és online bimbó, ugyanaz a kategória

Sokáig a Facebook és az Instagram minden olyan képet törölt, amin mellbimbót jelenítettek meg.

2015-ben Micol Hebron művész megtrollkodta a szabályozást, férfi mellbimbókat ábrázoló matricákat készített, hogy a nők ezeket tehessék a sajátjukra – az Instagram pedig engedélyezte ezt, így mindenki tapasztalhatta, mennyire diszkriminatív a szabályozás.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Micol Hebron (@unicornkiller1) által megosztott bejegyzés

Hebront egyébként 2019-ben – egy csoport influenszerrel együtt – meghívták az Instagram központjába, hogy közösen beszélgessenek a cég mellbimbó-politikájáról. Bár nem ért el eredményeket, a művész büszke volt arra, hogy legalább elindult a párbeszéd a témáról.

2020-ban az Instagram picit lazított: bár a mellbimbók továbbra sem voltak mutathatóak, a mell bizonyos helyzetekben igen. 2021-ben tovább enyhítettek, ekkortól már lehet bimbót villantani, amennyiben olyan témához kapcsolódik a fotó, mint a szoptatás, a szülés, a mellrák elleni harc vagy a nemváltó műtét, vagy a kép egy ezzel kapcsolatos tüntetésen született. Ez a szabályozás élt a Facebookon is.

A Facebookon és az Instagramon bőven 18 év alatt van a regisztrációs korhatár, ami megnehezíti a fedetlen mellbimbókért folyó harcot. Az Instagram szeretne a 12+-os besorolásban maradni, ezért szankcionáltak, a Facebook pedig a 13 és 18 év közöttieket szeretné megtartani, ezért is kell alaposan megindokolnia valakinek, miért is posztol a fedetlen melléről.

Mivel ez a kérdés megosztotta a szolgáltatókat, elég sokrétű volt a szabályozás.

2014-ig a Youtube nem engedélyezte ezeket a tartalmakat, azóta lazítottak, a Pinterestnél, a Twitternél vagy a Flickrnél semmilyen korlátozás sincs. A Tumblrnél épp ellenkező irányú folyamatok zajlottak le, régebben teljes szabadság volt, 2018-ban viszont betiltották a női mellbimbókat, csak 2022-ben enyhítettek picit.

A TikTok egy új, szabadabb helyzetet teremtett – elméletileg.

Arról, hogy hogy állunk most, a Bodyform idén júniusban publikált listája tudna beszélni. Az oldal összegyűjtött negyven olyan, női egészséggel és jóléttel kapcsolatot szót, amelyeket az Instagram, a Facebook és a TikTok cenzúráz – ezek a szavak közé tartozik a mellbimbó is.

A Facebookot sokat kritizálták amiatt, hogy simán átengedi a gyűlöletbeszédet, a mellbimbókat viszont nem. A Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg szerint ennek az az oka, hogy „egyszerűbb mesterséges intelligenciarendszert építeni a mellbimbó észlelésére, mint a gyűlöletbeszéd felismerésére”.

2023 január 17-én a Meta szólásszabadságért felelős Ellenőrző Bizottsága felülbírálta a Meta eredeti döntéseit két olyan Instagram-bejegyzés eltávolításáról, amelyek transznemű és nem bináris embereket ábrázoltak meztelen felsőtesttel. Az akadémikusokból, politikusokból és újságírókból álló tanácsadó szervezet arra kérte a Metát, hogy változtassa meg a női mellbimbókkal kapcsolatos irányelveit, úgy hogy egyértelműek legyenek és megfeleljenek a nemzetközi normáknak.

Stephanie Keith / Getty Images / AFP A Facebook épülete előtt megrendezett fotózás az ellen, hogy a Facebook és az Instagram megtiltja a női mellbimbó közösségi média platformjain való megjelenítését. 2019. június 2-án New Yorkban.

A nők harcolnak, mások eredményeket érnek el

A Facebook nem sokkal később lépett is, de nem a nők irányába.

Folyamatosan fejlesztjük irányelveinket, hogy mindenki számára biztonságosabbá tegyük platformjainkat. Tudjuk, hogy többet lehet tenni az LMBTQ+ közösség támogatásáért, ez azt jelenti, hogy szakértőkkel és LMBTQ+ érdekképviseleti szervezetekkel kell együttműködni számos kérdésben és termékfejlesztésben

mondta a Meta szóvivője a The Guardiannek.

Ennek eredményeként június végén végre lépett a Meta és enyhített a szabályozáson, a transzneműek és a nem bináris emberek mellbimbói immár szabadon keringhetnek a Facebookon – a nők viszont most is kimaradtak.

A változások azt is jelezték, hogy a nők ilyesfajta szabadságához alapvetően meg kell változtatni az emberek mellekről alkotott általános véleményét. Mert jelen pillanatban a Facebook, Instagram vagy a TikTok is nemi szervként tekint a mellbimbóra, holott nem az.

Bár a több mint 300 ezer követővel rendelkező Free The Nipple Instagram-oldal már csak elvétve posztol, a sztárok továbbra sem adják fel, a korábbiakhoz hasonlóan Kendall Jenner is kemény harcot vív,  és Jemima Kirke is bevitte a témát a New York-i divathétre. Az igazán nagy, egy hétig húzódó Free the Nipples-aktivitás a Párizsban lezajlott, 2023-2024-es őszi-téli haute couture divathéten volt, ahol minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kaptak a börtönbe zárt bimbók. Az esemény egyébként már évek óta a Free The Nipple egyik nem hivatalos támogatója, 2018-ban Jean-Paul Gaultier rendezett egy bemutatót ezzel a szlogennel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pascal Mourier (@pascalmourier) által megosztott bejegyzés

Idén Rita Ora tett sokat az ügyért, az énekesnő szabad szettje akkora nyilvánosságot kapott, amit női mellbimbó eddig még talán soha, és Florence Pugh színésznő is támogatta a mozgalmat, ahogy tavaly is. De így tett Julia Fox, Noah Cyrus vagy Rebecca Dayan is.

Hogy ezek után hogy áll a Free the Nipple-mozgalom, azt nehéz megmondani, hisz a világ egyik legnagyobb képügynöksége, a Getty Images „bimbós” képeket közölt, míg az eseményről beszámoló oldalak hol kitakarták azokat, hol nem, a Facebook is maszatolt a jelenleg érvényben lévő irányelveinek megfelelően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik