Élet-Stílus

Zacher Gábor: Ha az alkoholt ma találnák fel, ennek kéne a világ legjobban őrzött titkának lenni

Marjai János
Marjai János
Szerinte mérhetetlen pusztítást okoz az élet számos területén az alkoholfogyasztás.

Zacher Gábor volt a Check Engine YouTube-csatorna vendége, ahol a toxikológus szakember egyebek között szót ejtett arról is, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium foglalkozni kezdett a zéró tolerancia felülvizsgálatával.

Hiszen most ha megnézzük, Magyarországnak tényleg ez a legnagyobb problémája? Hogy a nulla toleranciáról felmegyünk 0,5-re? Egy olyan országban, ahol mondjuk 20 százalék fölötti infláció van, ahol a társadalmi szakadék egyre szélesebb, pont ilyenekről kell beszélgetni?

A szakembernek megvan a véleménye az alkoholról is:

Ha az etanolt, az alkoholt ma találnák fel, mint új kémiai szert, szerintem ennek kéne a legjobban őrzött titoknak lenni a világon. Ha belegondolunk, hogy az elmúlt néhány száz évben hány családot vert szét, akár szó szerint is értendően az alkoholfogyasztás, milyen kriminológiai történetek vannak… akkor bizony ez egy szigorúan őrzött titok kéne legyen.

Zacher úgy látja, Magyarországon egyébként „nincs pénzük az embereknek arra, hogy még igyanak is”, így marad a minőséget nélkülöző alkoholfogyasztás.

Gondoljunk bele: az elmúlt két évben egyharmadával csökkent a pénzünk értéke. Ez passzív prevenció.

Problémát lát az alkoholreklámokban, amelyek sokszor hamis életérzéseket közvetítenek: szerinte az olyan reklámokat kellő távolsággal kell figyelni, amikben csinos fiatalok egy belvárosi lakás tetőteraszán sörrel buliznak, elvégre „hány fiatal bulizik a saját, belvárosi lakásának óriás tetőteraszán?”. Ezek alapján megérti, ha ezt az életérzést kívánják újraalkotni az alkoholvásárlók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik