Élet-Stílus

Zacher Gábor a zéró tolerancia eltörlésének lehetőségéről: Magyarországnak tényleg ez a legnagyobb problémája?

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A toxikológus szerint nem kellene változtatni a már bevált rendszeren.

A múlt héten írtunk arról, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium foglalkozni kezdett a zéró tolerancia felülvizsgálatával. A téma ma a Reggeliben is felmerült, a műsorvezetők telefonon beszélgettek dr. Zacher Gáborral arról, ő hogyan gondolkodik a dologról.

Én azt gondolom, hogy ezt az egészet úgy ahogy van, ki kéne dobni egyelőre a szemétbe. Mármint az ötletet. Hiszen most ha megnézzük, Magyarországnak tényleg ez a legnagyobb problémája? Hogy a nulla toleranciáról felmegyünk 0,5-re? Egy olyan országban, ahol mondjuk 20 százalék fölötti infláció van, ahol a társadalmi szakadék egyre szélesebb, pont ilyenekről kell beszélgetni? Persze, ez az érzelmi része magának a történetnek

– magyarázta.

A toxikológus hozzátette, szerinte a helyzet hasonlít ahhoz, mint amikor annak idején a dohányárukhoz hasonlóan felmerült, hogy az alkoholos italok üvegén is fel kellene tüntetni, milyen lehetséges betegségeket okozhat a fogyasztásuk. Úgy véli, utóbbit egy lobbi fúrta meg, pedig ismeretei szerint Magyarországon többen halnak meg az alkohol miatt, mint a dohányzás következtében.

Zacher a későbbiekben elmondta, ő kifejezetten támogatja a zéró tolerancia intézményét. Hangsúlyozta, hogy a reakcióidő már 0,5 ezrelékes véralkoholszintnél is jelentősen megnő, és az is eltérő, hogy kinek mennyi idő alatt képes lebontani a szervezete az alkoholt. Mint mondta, ha emelnének az értéken, az emberek közül sokan számolgatni kezdenének, mielőtt a kormányhoz ülnének, azt viszont valószínűleg kevesen tudnák pontosan kiszámítani, hány ezreléknél járnak.

Maradjunk ennél a nulltoleranciánál, ne feszegessük ezt a dolgot, mert szakmailag egyáltalán nem indokolt. Ez egy lobbitevékenység következménye

– jelentette ki Zacher, aki szerint a jelenlegi rendszer jól működik, bár így is akadnak bőven balesetek, amelyeket ittas állapotban lévő sofőrök követnek el.

Kapcsolódó
Lázár minisztériuma vizsgálja a zéró toleranciát, a BM ellenzi, hogy alkoholfogyasztás után lehessen vezetni
A Belügyminisztérium hírlapi kacsának nevezte a 24.hu információját, de az Építési és Közlekedési Minisztérium megerősítette, hogy „összegyűjtik az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatokat”. A zéró tolerancia eltörlését a borászok régóta sürgetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik