Élet-Stílus

James Cameron egyszer nagyon közel volt a halálhoz, mikor lemerült a Titanichoz

Gareth Cattermole / Getty Images for Disney
Gareth Cattermole / Getty Images for Disney
Búvárhajójukkal homokviharba kerültek az óceán mélyén.

James Cameron, az 1997-es Titanic rendezője, a filmhez való felkészülés során összesen 33-szor merült le a híres hajóroncshoz. Egy ilyen alkalommal halálközeli élményben volt része, amiről 2009-ben megjelent életrajzi könyvében mesélt.

Az eset még 1995-ben történt, amikor Cameron harmadszor látogatta meg az 1912-ben elsüllyedt hajó roncsát, írja az Insider cikkében. A búvárhajót Anatolij Szagalevics orosz kapitány vezette, és egy szintén orosz mérnök is velük volt. Az út során egy olyan víz alatti homokviharba kerültek, amit a Titanic roncsából kiinduló áramlatok keltettek, és aminek következtében az óceán fenekére sodródott merülőhajójuk.

Anatolij azt mondta: »jaj, ne«. Ez olyasmi, amit soha nem akarsz hallani egy kapitánytól, úgyhogy egy pillanatra összenéztünk

– fogalmaz a könyvben a rendező.

Mivel a tengeralattjáró akkumulátora gyorsan merült a fagyos vízben, kétszer is megpróbálták megszakítani a küldetést és visszatérni a víz felszínére, de a mélytengeri áramlatok mindkétszer visszatolták őket az óceánfenékre. Végül fél óra elakadás után, a harmadik próbálkozásra sikerült olyan távolságra kerülniük a homokvihartól, hogy biztonságosan feljussanak.

James Cameron az elmúlt napokban többször nyilatkozott a Titan tragédiája kapcsán, és mint kiderült: korábban figyelmeztette az összeroppant búvárhajó tulajdonosát, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy valami katasztrófa történjen.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik