Élet-Stílus

Titan-tragédia: James Cameron napokkal ezelőtt megtudta, hogy a merülőhajó összeroppanhatott

Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic
Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic
Végig érezte, hiábavaló a mentőakció.

Csütörtökön a Titanic közelében megtalálták a vasárnap eltűnt tengeralattjáró, a Titan roncsait – értesült a CNN. A hírt az Egyesült Államok partiőrsége is megerősítette. A tengeralattjáró vélhetően összeroppant, majd darabokra szakadt a mélytengeri nyomás miatt.

Az eltűnt tengeralattjárót üzemelő vállalat, az OceanGate közleményt adott ki, melyben megírták: „sajnálattal úgy gondoljuk, hogy vezérigazgatónk, Stockton Rush, Shahzada Dawood és fia, Suleman Dawood, valamint Hamish Harding és Paul-Henri Nargeolet odavesztek.” A járművön öten utaztak: az áldozatok között van az OceanGate vezetője mellett egy brit üzletember és űrturista, egy brit-pakisztáni milliárdos és a fia, valamint egy francia Titanic-szakértő is. A vállalat azt írja, az áldozatok „igazi felfedezők voltak, akikben közös volt a kalandvágy”.

A CNN-nek szólalt meg James Cameron filmrendező, aki 33-szor merült le a Titanic roncsaihoz. Ahogy fogalmaz, számára nem volt meglepetés, hogy megtalálták a roncsokat. Cameron hétfő reggel hallotta a hírt a Titan eltűnéséről, aztán nyomozásba kezdett egy mélytengeri merülésre szakosodott csoportban, aminek ő is a tagja – fél órán belül megtudta, a búvárhajóval nem tudnak kommunikálni és a nyomkövetés is megszűnt.

Az egyetlen olyan forgatókönyv, ami eszembe jutott, mikor magyarázatot kerestem, az a robbanás volt. Az a lökéshullám tehette tönkre a transzpondert, amit a hajó a nyomkövetésre használ.

– magyarázza Cameron, mi miatt vesztették el a kapcsolatot a hajóval. A rendező még tovább nyomozott, és egyre inkább biztos volt abban, hogy összeroppant a merülőhajó.

Mindenkit arra biztattam, emeljenek fel egy poharat a merülők tiszteletére hétfőn.

Szerinte hiú ábrándokat kergettek a kutatócsoportok napokig az eltűnt utasok ügyében.

Figyeltem az elkövetkező napokban ezt az egész keresést, jól tudva, hogy hiábavaló. Persze reménykedtem, hogy én tévedek, de belül tudtam, hogy nem.

Cameron azt is hozzátette, aggódik amiatt, hogy a Titan merülőhajó esete negatív hatással lesz a kalandvágyó emberekre.

Vannak, akik tényleg kíváncsiak és hajlandóak komoly pénzeket fizetni azért, hogy ilyen érdekes helyekre menjenek. Nem akarom őket elrettenteni ettől, de ez már igen komoly lecke volt. A lényeg az, hogy győződj meg arról, ha beszállsz egy járműbe, legyen az repülőgép, felszíni jármű vagy merülőhajó, hogy minden rendben van vele.

A rendező a BBC-nek is nyilatkozott, hozzátéve az elmúlt napok elhúzódó, rémálomszerű színjátéknak érződtek, mialatt a keresés tartott: „Tudtam, hogy a tengeralattjáró pontosan az utolsó ismert mélységénél és pozíciójánál volt. Pontosan ott találták meg”. Szerinte csütörtökön, mikor a kutatócsoport bevetett egy távirányítással működő keresőjárművet, órákon, de inkább perceken belül meg kellett találniuk a roncsot.

Cameron szerint a sors különös fintora, hogy a Titan és a Titanic tragédiájában van párhuzam: a rendező vélekedése szerint azért következett be a mostani tragédia is, mert nem vették figyelembe az aggályokat – utalt a merülőhajó kétes felszereltségére.

Kapcsolódó
Megtalálták az eltűnt tengeralattjáró roncsait
A törmelék az eltűnt tengeralattjáróról származik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik