Élet-Stílus

Szomorkodnak a szupergazdagok, mert nem köthetnek ki Nápolyban a hatalmas hajóikkal

COLIN Matthieu / hemis.fr / Hemis via AFP
COLIN Matthieu / hemis.fr / Hemis via AFP
Nápoly nem kér a milliárdosokból, legalábbis is azokból nem, akik túlméteres luxusjachtokon érkeznének a városba. Az érintettek szomorúak és csalódottak.

Az év elején egy ideig a világ leggazdagabb embere volt Bernard Arnault, a luxusmárkákat tömörítő LVHM-csoport egyik alapítója és vezére, most meg egy nápolyi kikötőbe sem engedik be.

Az Elon Musk mögött jelenleg a második leggazdagabbnak számító „kasmírba bújt francia farkas” százegy méter hosszú, hatemeletes, Symphony nevű luxusjachtját egy új szabályozás miatt fordították vissza Mergellina kikötői hatóságai – írja a Guardian című brit lap.

A helyi hatóságok „biztonsági okokra” hivatkozva tiltották meg hetvenöt méternél hosszabb hajók kikötését Nápolyban. Annak ellenére, hogy a kikötőben minden feltétel adott és az elmúlt húsz évben bármikor megtehették.

A hatóságok az elmúlt időszakban nem csak Arnault hajóját fordították vissza, hanem például Barry Diller amerikai médiamágnás jachtját is.

Sorra érkeznek a panaszos levelek a nápolyi hatóságokhoz. „A hajónk 85 méteres, de korábban láttunk ennél jóval nagyobb hajókat is horgonyozni a kikötőben minden gond nélkül. Miért nem lehetséges ez a továbbiakban? A nagy jachtok nagy pénzt hoznak, munkahelyeket teremtek. Nagyon sajnálatos, hogy többé nem köthetnek ki Nápolyban” – írta például egy cég, mely egy török milliárdos Kajmán-szigeteken regisztrált hajójának bérbeadásával foglalkozik.

Costanzo Jannotti Pecci a nápolyi iparszövetség elnöke ugyancsak értetlenségét fejezte ki. Szerinte egy város hírnevének és így a gazdaságának jót tesz, ha olyan emberek látogatják, akik szuperjachtokkal közlekednek.

Massimo Luise, aki egy luxushajók fogadására alkalmas mólót üzemeltet Nápolyban hozzáteszi: az új szabályozás miatt a város többé nem fogadhat olyan kaliberű hírességeket, mint Leonardo DiCaprio, Johnny Depp, Jeff Bezos, vagy Jennifer Lopez.

Míg Nápolyba nem hajózhatnak be, a gazdagok és híresek más olasz kikötők felé veszik az irányt. Múlt héten például egy spanyol turista kis híján vízbe fulladt a toszkán Forte dei Marmiban, amikor megpróbált közel úszni egy szuperjachthoz, melynek fedélzetén állítólag ott volt Leonardo DiCaprio.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik