Élet-Stílus

Megpuszilta pár hónapos kisfiát, ami majdnem a gyerek életébe került – élet anafilaxiás allergiával

24.hu
24.hu
Nem túlzás, de az emberek nagy része semmit nem tudott az anafilaxiás allergiáról egészen tavaly januárig, amikor egy hétéves kisfiú az iskolában megtartott születésnapi tortázás után meghalt.  Anafilaxiás szülőket és gyerekeket kérdeztünk arról, hogyan lehet az életveszélyes allergiával élni.

Akár egy szem kesudió is végzetes lehet

Frigyesnél pár hónapos korában derült ki egy apai puszi után, hogy valami nagy gond van. A most négyéves Beni szülei is hasonlóan jártak.  Mogyoró, pisztácia és kesudió – néhány azokból az allergénekből, amik ájulást, fulladást és anafilaxiás sokkat okozhatnak azoknál, akik életveszélyes allergiával élnek. Talán érthető ezek után és nem eltúlzott reakció a szülők részéről, ha valamire tizenötszer rákérdeznek a boltban vagy étteremben.

Az anafilaxia az allergiás reakció legsúlyosabb formája, életveszélyes állapot, különösen akkor, ha nem ismerjük fel időben a tüneteket. Magyarországon becslések szerint 26 ezer gyereket érinthet és sajnos legtöbbször csak akkor beszélünk róla, ha tragédia történik. Pedig a baj megelőzhető, ehhez azonban ismernünk kell a jeleket, valamint azt, hogy mit tegyünk, ha a környezetünkben anafilaxiás allergia tüneteit észleljük.

 

Szponzorált tartalom

A videó a Viatris támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik