Élet-Stílus

Házasságtörő meleg viszonyba bukhat bele a közönségkedvenc brit tévés

Mike Marsland / WireImage / Getty Images
Mike Marsland / WireImage / Getty Images
Phillip Schofield hosszú időn keresztül minden délelőtt szívesen látott vendég volt milliónyi brit tévénéző nappalijában. Aztán váratlanul fordult a kocka: a korábban mindig derűs veterán műsorvezetőt a bulvársajtóban elsőszámú közellenségnek kiáltották ki, miután kiderült, házasságon kívüli viszonyt folytatott egy nála több mint harminc évvel fiatalabb férfi kollégájával. A félrelépés egy azonos nemű partnerrel, a két fél közti jelentős korkülönbség, a hatalommal való visszaélés esélye – mindez elég ahhoz, hogy véget vessen az alig 61 éves tévés karrierjének.

Phillip Schofield botránya hetek óta vezető hír a brit sajtóban. A leleplezést sok-sok spekuláció és pletyka előzte meg a médiában, mígnem a hazugságspirálba keveredett műsorvezető kénytelen volt felmondani a munkahelyén. Barátai és kollégái elfordultak tőle – legutóbbi nyilatkozatai szerint összeomlott az élete.

Ikonikus tévés páros voltak

Schofield évtizedek óta a brit televíziózás megkerülhetetlen alakja. Karrierje a nyolcvanas években kezdődött: eleinte a BBC gyerekcsatornájánál dolgozott, majd számos népszerű vetélkedőt és showműsort vitt sikerre. Több mint két évtizedig volt az ITV This Morning című délelőtti magazinműsorának házigazdája, ami azon kívül, hogy kategóriája legnépszerűbbje volt, éveken keresztül sorra zsebelte be a szakmai elismeréseket is.

2009 óta Holly Willoughbyval együtt vezették a This Morningot. Dolgoztak már együtt korábban is, és párosuk kiválóan működött a kamerák előtt – amit nagyban segített, hogy a forgatásokon kívül is közeli viszonyban álltak egymással. Műsorbéli viselkedésükből sütött, hogy jó barátok, megvolt köztük az a bizonyos kémia.

David M. Benett / Dave Benett / Getty Images for BGC Holly Willoughby és Phillip Schofield

Legviccesebb közös jeleneteik gyakran virálissá váltak. Egyik leginkább elhíresült pillanatuk, mikor féktelen nevetésben törtek ki Gino D’Acampo sztárséf egyik kijelentése után, miszerint: „Ha a nagyanyámnak kerekei lennének, bicikli lenne”. Ezt a tizenhárom évvel ezelőtti műsorrészletet csak a YouTube-on 12 millió alkalommal nézték meg. Szintén emlékezetes epizód volt, mikor úgy köszöntötték a nézőket a 2016-os National Television Awards másnapján, hogy látszólag még mindig részegek voltak az egész estés bulizás után.

Willoughby akkor is támaszt nyújtott műsorvezető társának, mikor utóbbi 2020-ban coming outolt. Schofield az Instagram-oldalára posztolt közleményben így fejezte ki magát:

A feleségem és a lányaim támogatásával sikerült megbékélnem a ténnyel, hogy meleg vagyok.

Úgy fogalmazott, nehéz beszélgetéseken van túl nejével, Stephanie Lowe-val és két felnőtt lányával, de családja mindvégig támogatta, kedvességgel fordultak felé, és szeretettel halmozták el őt. Később úgy nyilatkozott, már akkor sejtette, hogy meleg, mikor 27 évvel azelőtt megházasodott: akkoriban még úgy gondolta, talán biszexuális, de mindezt elnyomta magában, mert boldog volt. Schofield a mai napig nagyon jó kapcsolatot ápol a feleségével, akivel jogilag még házasok, a férfi még mindig viseli a jegygyűrűjét.

A bejelentést követően többen támogatásukról biztosították a műsorvezetőt a közösségi oldalakon, köztük Willoughby is. Ő bejegyzésében úgy fogalmazott,

soha nem volt még olyan büszke a barátjára, mint aznap.

A kettejük közti dinamikában azonban néhány héttel ezelőtt zavar támadt, mikor elterjedt, hogy a kulisszák mögött összezördültek. A szemfüles nézők arra lettek figyelmesek, hogy már nincs jelen közöttük a megszokott játékosság, alig pillantanak egymásra, és a korábbinál kevesebbszer érintik meg egymást.

A vég kezdete

Tavaly szeptemberben kerülhetett az első porszem a gépezetbe, mikor Willoughby és Schofield lerótták tiszteletüket II. Erzsébet királynő ravatalánál a londoni Westminster-palotában. A közfelháborodást az okozta, hogy a duó soron kívül lépett a koporsóhoz, kihagyva az akár 20 órás várakozást a gyászolók több kilométer hosszan kígyózó sorában. Technikailag nem követtek el semmi rosszat, ugyanis több száz újságíróval egyetemben ők is sajtóbelépőt kaptak, amivel elsőbbséget élveztek a civilekkel szemben. Azonban ők voltak a legismertebbek azok közül, akik éltek ezzel a lehetőséggel, így hamar célponttá váltak. Tettük azért is került negatív megvilágításba, mert más sztárok – köztük például David Beckhamnem éltek a hírnevükből fakadó előnyös szituációval, és az átlagemberekhez hasonlóan türelmesen kivárták a sorukat.


Az ITV vezérigazgatója, Carolyn McCall utóbb beismerte, hogy az ügy rossz sajtóvisszhangja megviselte Schofieldéket. A műsorvezető megítélése ekkoriban vett éles fordulatot: a bulvársajtó elkezdte kedvezőtlen színben feltüntetni őt, teret adtak a róla terjengő szóbeszédeknek, mélyebbre ástak viselt dolgait illetően, és szépen lassan elkezdtek kihullani a csontvázak a szekrényből.

Áprilisban Schofield szabadságra ment az öccse ellen folyó bírósági per idejére. Timothy Schofieldet végül több vádpontban bűnösnek találták egy kiskorú fiú szexuális zaklatásának ügyében, és 12 éves börtönbüntetésre ítélték. A bíróságon felolvasott tanúvallomásából kiderült, hogy Phillip Schofieldnek volt tudomása arról, hogy fivére szexuális aktusokat hajtott végre az áldozat jelenlétében, azonban abban a hitben élt, hogy csupán egyszeri esetről volt szó, ezért nem jelentette azt a hatóságoknak. Az ítélethirdetés után a műsorvezető kijelentette:

Ami engem illet, nekem többé nincs testvérem.

Tönkrement a barátság?

Schofield háromhetes kényszerszünete a This Morningban szokatlan volt, mert az elmúlt tizennégy évben, mióta együtt vezették a műsort Willoughbyval, sosem szerepeltek külön: legtöbbször egy időben vették ki a szabadságukat (az is előfordult, hogy közös nyaralásra mentek családjaikkal).

A tárgyalás ideje alatt azonban Willoughbyhez ideiglenes műsorvezetők csatlakoztak, a visszajelzések pedig arra engedtek következtetni, hogy a nézőknek nem különösebben hiányzott Schofield, és jobban preferálták a beugrókat nála. Ennek ellenére Schofield ekkor még visszatért a műsorba, ami után nem sokkal az egyik legnagyobb brit bulvárlap, a Sun lehozta:

Willoughby és Schofield egy ideje elhidegültek egymástól, és mikor nem forognak a kamerák, már alig szólnak egymáshoz.

Állítólag tovább növelte köztük a feszültséget az ifjabb Schofield molesztálási ügye, amiről a Daily Mail szerint Willoughby az utolsó pillanatban, egy harmadik féltől szerzett csak tudomást.

Hogy mentse a menthetőt, Schofield májusban nyilatkozatot adott ki.

Ahogy azt már korábban többször kijelentettem, Holly az én támaszom. Legjobb barátok vagyunk – mint mindig, most is hihetetlen támogatást nyújt a képernyőn és a színfalak mögött, telefonon keresztül egyaránt. Holly mindig mellettem állt, tűzön-vízen át. És én is ott voltam neki minden esetben. Az elmúlt hetek egyikünk számára sem voltak könnyűek. A családom óriási megpróbáltatáson ment keresztül, és Holly támogatása ez idő alatt a világot jelentette nekem – ahogyan a főnökeim, a szerkesztőm és az egész This Morning család, beleértve a csodálatos nézőink támogatását is. Ráadásul mindeközben Holly is megbetegedett, övsömörben szenvedett. Bármi történjék is, mi mindig számíthatunk egymásra.

Willoughby nem reagált nyilvánosan sem a közleményre, sem arra a felvetésre, hogy megromlott volna a kapcsolata a kollégájával.

Geoff Pugh – WPA Pool / Getty Images A This Morning egy 2018-as adása, ahol Károly, akkori walesi herceg és felesége, Kamilla hercegné voltak a meghívott vendégek.

Mindeközben Schofield kapcsolatairól is felröppentek pletykák, amik szintén hozzájárultak ahhoz, hogy végül maga döntött úgy, otthagyja a délelőtti műsort. Willoughby ezt már nem hagyta szó nélkül, diplomatikusan úgy fogalmazott:

Több mint 13 nagyszerű évet töltöttünk együtt a This Morning műsorvezetőiként Phillel, és szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem neki a tudását, a tapasztalatát és a humorát.

A hírek szerint az ITV vigaszdíjként felajánlotta Schofieldnek egy főműsoridős sorozat főszerepét, de az események végül odáig fajultak, hogy pár nappal később a műsorvezető távozott a csatornától.

Elismerte, hogy viszonya volt

Phillip Schofield május 26-án nyilvánosan bocsánatot kért, amiért hazudott egy fiatal kollégájával folytatott, azóta már véget ért, még a coming outja előtt zajló házasságtörő viszonyáról, ami szerinte „nem volt bölcs dolog, de nem volt illegális sem”.

Megerősítette, hogy évekkel ezelőtt találkozott először az akkor 15 éves fiúval, amikor meghívták egy drámaiskola rendezvényére. Ezután Twitteren tartották a kapcsolatot a fiatalemberrel, aki a televíziós szakmában való elhelyezkedéssel kapcsolatban kért tőle tanácsokat, és később a This Morning stábjában kapott munkát.

Schofield állítása szerint a forgatásokon mélyült el a barátságuk, és a férfi már húszéves volt, amikor először kerültek bármilyen szexuális kapcsolatba egymással.

„Annak érdekében, hogy megvédjem volt munkatársamat, nem voltam őszinte a kapcsolatunkat illetően. De a közelmúltbeli, ettől az ügytől teljesen független távozásom a This Morningból spekulációkat szított és kérdéseket vetett fel, amelyek hatással voltak rá is, így az ő érdekében fontosnak tartom, hogy most őszinte legyek.”

Tudatában vagyok annak, hogy hazudtam a munkaadóimnak az ITV-nél, a kollégáimnak és a barátaimnak, az ügynökeimnek, a médiának, a nyilvánosságnak és – ami a legfontosabb – a családomnak. Nagyon-nagyon sajnálom, ahogyan azt is, hogy hűtlen voltam a feleségemhez

– írta, majd bejelentette, azonnali hatállyal felmond az ITV-nél. „El fogok gondolkodni azon, mennyire rossz döntést hoztam, amikor részt vettem ebben a kapcsolatban, majd hazudtam róla” – tette hozzá.

Holly Willoughby másnap korlátozott ideig elérhető Instagram-történetében reagált a bejelentésre:

Időbe telt feldolgoznom a tegnapi híreket. Amikor először hallottam erről a kapcsolatról, egyenesen megkérdeztem Philt, hogy igaz-e, és ő azt mondta nekem, hogy nem. Végtelenül fájdalmas volt most rádöbbennem, hogy hazudott nekem.

Több szakmabeliben felmerült, hogy vajon az ITV vezetői mennyit tudtak a kapcsolatról. A csatorna bevallotta, hogy 2020-ban foglalkoztak a Schofield és az érintett alkalmazott közötti kapcsolattal. Kikérdezték a feleket, de mind a ketten kategorikusan és ismétlődően tagadták, hogy közük lenne egymáshoz. „Ezen kívül több emberrel is beszéltünk a This Morning stábjából, és nem jutottunk olyan információ vagy bizonyíték birtokába, ami alátámasztotta volna a kapcsolatot a szóbeszéd és a pletyka szintjén túl” – fogalmazott a tévétársaság szóvivője. Most külső vizsgálatot indítottak a műsorszolgáltatónál az ügyben, hogy kiderítsék, a három évvel ezelőtti vizsgálat elég alapos volt-e.

Az affér beismerése után a Schofieldet 35 évig képviselő ügynökség megszakította vele a kapcsolatot, ahogy a Prince’s Trust, III. Károly király még walesi hercegként alapított, fiatalokat támogató jótékonysági szervezetének nagyköveti pozíciójából is menesztették.

Karrierje végét jelentheti a botrány

Az elmúlt időszakban az újságírók és a lesifotósok folyamatosan Schofield nyomában voltak. A műsorvezető június elején a BBC-nek adta első interjúját a beismerő vallomása óta. Ebben azt mondta, szerinte a karrierjének befellegzett, nem gondolja, hogy valaha még a tévében fog dolgozni.

A televíziózásról múlt időben kell beszélnem, amitől megszakad a szívem. Mindent elvesztettem. Mihez fogok kezdeni a napjaimmal? Semmit sem látok magam előtt, csak feketeséget, szomorúságot, megbánást, lelkiismeret-furdalást és bűntudatot. Valami nagyon rosszat tettem, és aztán következetesen hazudtam róla

– fogalmazott.

Bevallása szerint az utóbbi időben előfordult, hogy öngyilkos gondolatai támadtak, amiknek leküzdésében gyerekei nyújtottak segítséget neki. „Ha a lányaim nincsenek ott velem a múlt héten, akkor most én sem lennék itt. Minden pillanatot mellettem töltöttek, féltek akár csak egy szempillantásra is szem elől téveszteni engem.”

Schofield azt mondta, élete legnehezebb beszélgetése volt, amikor beszámolt feleségének a viszonyáról. „Ő is nagyon csalódott, mert neki is hazudtam” – árulta el.

Karwai Tang / WireImage / Getty Images Phillip Schofield a családjával egy filmpremieren 2018-ban.

Egykori kollégája és partnere szerinte mindenben ártatlan, neki kellett volna felelősségteljesnek lennie, mivel ő az idősebb.

A viszony konszenzusos volt, de mindenért én vagyok a hibás

– jelentette ki hozzátéve: megérti azokat, akik azt gondolták, visszaélt a hatalmával, de ez „akkoriban nem így érződött” számára.

Azt is mondta, nem volt szerelmes belé, és sosem alkottak egy párt az illetővel, csupán öt-hatszor volt köztük romantikus kapcsolat néhány hónap leforgása alatt. Az első alkalomra az ITV-s öltözőszobájában került sor. „Egy nap történt valami az öltözőmben. Megcsókoltam valakit a munkahelyemen, ami egy kicsit többhöz vezetett” – idézte fel Schofield.

A műsorvezető az interjúban elmondta, azért állt elő végül a történetével, mert „a hazugság túl nagyra nőtt” mindkettejük számára, ami már rossz hatással lett a mára húszas évei végén járó volt szeretője mentális egészségére. „Ő csak azt akarja, hogy ez az egész felhajtás végetérjen. Nyugodt életre vágyik, eleve nem akarta, hogy mindez kiderüljön.”

Schofield szerint a homofóbia is közrejátszott benne, hogy ennyi negatív kritika érte őt az ügyben.

Elismerem, hogy óriási köztünk a korkülönbség, de ilyesmi gyakran megtörténik az életben. Szerintem a homofóbia miatt kapták fel ennyire az ügyet. Ha egy férfiről és egy nőről lenne szó, nem lett volna ekkora botrány belőle.

Schofield elmondása szerint pár hete beszélt utoljára a férfivel, amikor szerzett neki jogi segítséget, amit továbbra is fizetni fog neki. Azt mondta, nagyon aggódik egykori kollégájáért, mert szerinte rendkívül sebezhető állapotban van.

A botrány még mindig nem csengett le

Holly Willoughby június 5-én tért vissza a This Morning stúdiójába, két hét kihagyás után. A műsorban természetesen reflektált a történtekre, és beismerte, hogy furcsa érzés megszokott műsorvezetőtársa nélkül ülni a kanapén. A nézőkhöz szólva így fogalmazott:

Gondolom, önök is hasonlóan érezhetik magukat, mint én: megrendülten, nyugtalanul, csalódottan, aggódva azoknak az embereknek a jólétéért, akik szerepelnek ebben a történetben, és biztosan tele vannak kérdésekkel. Önök, én és mindannyian a This Morningnál szerettünk és támogattunk valakit, aki nem mondott igazat, és aki úgy cselekedett, hogy ő maga is úgy érezte, fel kell mondania az ITV-nél, és fel kell hagynia egy olyan karrierrel, amit szeretett. Azt hiszem, ami most mindannyiunkat összeköt, az a gyógyulás iránti vágy, mindenki egészsége és jóléte érdekében. Remélem, amint elkezdjük ezt az új fejezetet, és visszatérünk a szívmelengető és varázslatos világba, amit ez a műsor teremt mindannyiunk számára, erőt tudunk majd meríteni egymásból.

Az elmúlt hetekben kicsit csillapodtak a kedélyek, de Schofield még egy ideig biztosan nem tud csendben a háttérbe vonulni. Újabb fordulatot hozott az ügyben, hogy június 14-én Carolyn McCallt, az ITV vezérigazgatóját és a csatorna két másik, magas beosztású vezetőjét beidézte az Egyesült Királyság képviselőházának kultúrával, médiával és sporttal foglalkozó bizottsága, hogy kikérdezzék őket a Schofield ügyében lefolytatott, évekkel ezelőtti belső nyomozással kapcsolatban.

EMMANUEL DUNAND / AFP Carolyn McCall

McCall itt ugyanazt az álláspontot képviselte, amit korábban is, miszerint a két férfi annak idején végig tagadta a munkahelyi viszonyt, és hogy a hallomásból szerzett információn túl nem találtak semmit, ami alátámasztotta volna a sztorit. Azt viszont beismerte, hogy bár valóban utánamentek a dolgoknak, hivatalos vizsgálatot nem indítottak.

Sosem hívtam »vizsgálatnak«, talán azt mondtam, hogy »vizsgálódtunk«. Merthogy ez történt, de ezt nem nevezném »vizsgálatnak«, mert az olyan formalitást és struktúrát feltételez, ami abban az időben nem valósult meg

– fogalmazott a meghallgatáson McCall, aki „mélységesen helytelennek” ítélte meg Schofield munkahelyi viszonyát, és azt mondta, az ITV azonnal intézkedett volna, ha bizonyítékot találnak a kapcsolatra. „A vezetőségben senki sem hunyt volna szemet egy ilyen komoly dolog felett.”

A vezérigazgató hozzátette: nem érzi úgy, hogy a csatornának másként kellett volna kezelnie a korabeli pletykálódást, de ha az ügyben jelenleg is folyó független vizsgálat ennek ellenkezőjét állapítja meg, akkor abból mindenképpen leszűrik a szükséges tanulságot.

Phillip Schofield a botrány óta visszavonult a közösségimédia-használattól, a kommentelési lehetőséget minden platformján letiltotta. Jelenleg terápiára jár, amit az ITV finanszíroz neki. A This Morning továbbra is műsoron van, az viszont még nem dőlt el, ki veszi majd át hosszú távon Schofield helyét Holly Willoughby oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik