Élet-Stílus

Meztelenség vagy pizsama? Így jó aludni a nyári melegben

A fülledtség és a forróság sokaknál okoz alvászavart. A sarkig kitárt ablakok ugyan lehűtik a levegőt, de beengedik az utcai zajokat és a korai napfényt. Összeszedtük, mit tehetünk azért, hogy a meleg ellenére pihentetően aludjunk nyáron is.

A legmelegebb évszakban ugyan energikusabbak vagyunk, ám ha nem tudunk eleget aludni, kialvatlanok leszünk, és az alvás hiánya felőrli az embert. Nyáron is bírnunk kell a strapát, hiszen ilyenkor többet nyüzsgünk, és a munkahelyünkön is jobban le vagyunk terhelve az állandó helyettesítések miatt. A jó alvás aranyat érhet, íme néhány tanács a nyugodt nyári éjszakákért!

  1. Hangolódjunk rá az alvásra! Lefekvés előtt két órával már ne igyunk koffeines italokat, ne együnk nehéz, zsíros ételeket, és a sportot se ilyenkorra időzítsük.
  2. Kell egy kis lazulás! Egy kellemes zuhany ellazíthat bennünket. Hűsít a forró nyárban, javítja a közérzetünket, ezért segít letenni a napközbeni nehézségeket és kikapcsolni azokat a gondokat, amelyek nyomasztanak bennünket.
  3. Mellőzük az okoseszközöket! A számítógép, az okoseszközök és a tévé kékes fénye gátolja az alvást segítő hormon termelődését. Ezért jobban járunk, ha száműzzük a hálószobánkból ezeket az eszközöket, és inkább újságot vagy könyvet olvasunk elalvás előtt.
  4. Válasszuk meg az alvóruhánkat okosan! Hiába van meleg, mégsem komfortos meztelenül aludni. Egy könnyű anyagú, jól szellőző hálóruha felfogja az izzadságot, kellemessé teszi az alvást.
  5. Készüljünk fel a szúnyogok ellen! Ha nincs szúnyogháló az ablakon, érdemes beszerezni valamilyen szúnyogriasztó készüléket éjszakára, hiszen senki sem szeret éjszaka arra ébredni, hogy viszket és fáj a szúnyogcsípés.
  6. Zárjuk ki a zajokat! A zajok ellen használhatunk füldugót, a kora hajnali fény ellen pedig húzzuk be a sötétítőfüggönyt, szereljünk fel reluxát, vagy csukjuk be a spalettát.
  7. A hálószobában pihenjünk! Tanítsuk meg az agyunkat arra, hogy a hálószoba pihenésre és alvásra való, soha ne játsszunk, eddzünk vagy dolgozzunk ott, ahol aludni szoktunk.

Segít a három gyógynövény ereje

Ha minden tanácsot kipróbáltunk és betartottunk, mégsem jön álom a szemünkre, akkor átmenetileg segítségünkre lehet a gyógynövényi hatóanyagú altató gyógyszer.  A Sedacur forte a valeriána, a komló és a citromfű kivonatának kombinációját tartalmazza. Este segíti az elalvást, nappal pedig oldja a feszültséget, de nem leszünk álmosak tőle, és a koncentrálóképességet, valamint az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja. A Sedacur forte recept nélkül kapható a patikában, nem kell orvossal felíratni.

 

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik