Élet-Stílus

Lakattal zárta be a dolgozóit egy IT-cég Indiában, nehogy engedély nélkül lelépjenek a munkából – videó

Az ajtót lakatra záró biztonsági őrt megörökítő felvétel nyilvánosságra kerülése után akkora össztűz zúdult a cégre, hogy kénytelenek voltak bocsánatot kérni az ügy miatt.

Hatalmas felháborodást váltott ki egy Twitterre feltöltött videó, ami egy oktatási szoftvereket fejlesztő indiai cég, a Coding Ninjas irodájának bejáratában készült. A felvételt eredetileg LinkedIn-en tették közzé, és az látható rajta, ahogy a cég biztonsági őre egy lakattal zárja le az iroda ajtaját azért, hogy a dolgozók ne hagyhassák el engedély nélkül az épületet – írja az India Today.

„A munkavállalók kizsákmányolása és a megalázó munkakörnyezet a vállalati világban új trend” – fogalmazott a felvételt eredetileg LinkedIn-en megosztó Himanshu Atal a videó kísérőszövegében. Az indiai techiparban dolgozó szakember szerint a videó kiváló bizonyíték arra, hogy a startupok világának „cégalapítói úgy gondolják, ki szabad használniuk a friss és fiatal alkalmazottakat”.

Az India Today szerint egyébként a videón hallható párbeszédből az is kiderül, hogy a biztonsági őr nem önszántából tesz lakatot az ajtóra, hanem egy menedzser utasítására.

Míg az ajtók önkényes lezárása nagy veszélyt jelenthet, ha tűz keletkezik az irodában, sok közösségimédia-felhasználó kifejezetten dühös a Coding Ninjasra, amiért „mérgező” vállalati légkört teremtenek ezzel a gyakorlattal. A kritikusok úgy vélik, hogy a videó új mélypontot jelent az indiai startupok számára.

Az ügyet övező felháborodás miatt Coding Ninjas kénytelen is volt reagálni. Elismerték, hogy a felvétel valóban négy irodájuk egyikének a bejáratánál készült, és egyúttal „sajnálatosnak” nevezte az intézkedést. A sok magyarázkodó Twitter-bejegyzésük közül az egyik azt is hozzáteszi, hogy a videó egy alkalmazottjuk magánakcióját örökíti meg, és nem tükrözi a vállalat „alapértékeit”.

„Az elmúlt hét év során szeretettel és mély szenvedéllyel építettük ezt a céget, hogy megoldjuk India képzettségi hiányosságait, és sajnálatos látni ezt az incidenst. Sajnáljuk a kellemetlenségeket, amelyeket ez az incidens minden érintettnek okozott.”

A szóban forgó, Újdelhiben található iroda egyik alkalmazottja szerint a videó a cég értékesítési részlegénél készült, melynek ajtaja csupán 10-15 percig volt lezárva az extra lakattal a részleg vezetőjének egyéni döntése alapján.

„Az incidens fényében az alapítók sajnálatukat fejezték ki, és bocsánatot kértek minden alkalmazottól. Ez egy elszigetelt incidens volt, és proaktív intézkedéseket teszünk annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg ilyesmi. Az érintett alkalmazottal szemben pedig fegyelmi eljárást indítunk” – fogalmaz a cég nevében megosztott másik bocsánatkérő Twitter-bejegyzés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik