Élet-Stílus

Nem előnyös, ha a tévé zajára alszunk el, de ez is csak egy megszokás

Getty Images
Getty Images
A streamingszolgáltatók népszerűsége hatalmas méreteket öltött 2023-ra. A streamingfüggőség sokszor már káros mértékű, pláne, ha elalváshoz is szükségünk van a tévé zajára. De akkor mi kell a jó alváshoz? Egyáltalán: probléma-e a háttérzaj? Kötelező-e csendes, sötét szobában álomra hajtani a fejünket? A válasz összetett.

A jó alváshoz több dolog szükséges:

  • Főként egy csendes, sötét, hűvös szoba, valamint egy kényelmes ágy, jó matraccal.
  • Rendszeresség, tehát fontos, hogy majdnem mindig ugyanakkor feküdjünk le és ugyanabban az időpontban keljünk fel.
  • Elalvás előtt kerülni kell a stimulánsokat, mint a koffein, az alkohol és a dohányzás, mert azok rontanak az alvásminőségen.
  • Nem árt, ha órákkal a lefekvés előtt már nem étkezünk, kiváltképp nehéz ételeket.
  • És talán a legfontosabb: szükséges egy nyugalmat árasztó hely az alváshoz.

Ám a streamingplatformok térnyerése, az on demand televíziózás sok esetben keresztülhúzza számításainkat. A tévézés használata az elalváshoz nem új keletű módszer, de tény, hogy egyre több háztartásban bukkan fel ez a viselkedésminta a streamingszolgáltatók életünkbe lépésével. Megoszlanak a vélemények arról, jó ötlet-e úgy elaludnunk, hogy közben fény és hang szűrődik ki a tévéből, a laptopunkból. A döntést nagyon megnehezíti az a sokunk számára vonzó lehetőség, hogy bármikor újabb és újabb epizódot nézhetünk meg a kedvenc sorozatunkból. A széles választék, a reklámmentesség csak tovább erősíti, hogy akár éjszakába nyúlóan is elcsábuljunk arra, hogy alvás helyett tévézzünk.

Ugyanakkor, ha valaki túl sok időt tölt a tévé vagy a laptop előtt, az bizonyára egyéb szükségleteit is szeretné kielégíteni. Van, hogy érzelmi és pszichológiai szükségleteink egy-egy tévésorozat által elégíthetők ki, ami miatt a szorongástól és a stressztől is szabadulni tudunk. Az biztos, hogy rövid távon ez a fajta szórakozás minimalizálni tudja a stresszt, de hosszabb távon nem javasolják a szakemberek, mert az állandó tévézés, a képernyő előtt töltött idő éppen ellenkező hatást válthat ki, súlyosbítva a tüneteket. Az aktív tevékenységek jóval fontosabbak, mint a passzív tévézés.

Noha ez nem jó, de egyesek számára a tévézésnek nyugtató hatása lehet a hálóban is, ezért is alakulhat ki sokaknál, hogy csak a tévé zajára tudnak elaludni. Egyértelműen persze nem lehet kijelenteni, hogy jó vagy rossz ötlet-e háttérzaj mellett álomba merülnünk, de az biztos, hogy az alvásminőségen nem segít – utóbbi pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy kipihentek, kiegyensúlyozottak legyünk a mindennapjainkban.

De akkor mit tegyünk, ha máshogy nem megy az elalvás?

Az alváshoz nem szükséges teljes csönd, nyugodt környezet viszont igen. A személyes preferenciáink és az életstílusunk kétségkívül befolyásolja, mennyire vagyunk érzékenyek a zajra elalváskor. Egyesekre nyugtatóan hat a zene vagy a beszédhang, ám az ideális, szakértők szerint is tökéletes alvásminőség kialakításához csend és sötét szükséges. Ezért is mondják, hogy elalvás előtt célszerű minimalizálni a kék fényt kibocsátó eszközök, így a laptop, televízió vagy mobiltelefon használatát. A kék fény ugyanis serkenti az agyat, zavarja az alvási folyamat beindulását. Legalább egy órával elalvás előtt érdemes letenni az említett eszközöket, és olyan tevékenységeket végezni, amelyek segítenek az ellazulásban.

Ilyen például az olvasás, amely egy jobb alternatíva. Az olvasás csökkenti a stresszt, pozitív hatással van még az álmainkra is. Részint azért, mert nyugodt, csendes tevékenység, ezáltal kikapcsolja az agyunkat is. Ám fontos olyan olvasmányt választani lefekvés előtt, amely nem túl izgalmas, így nem éljük meg túl erőteljesen a könyvbéli eseményeket.

Tehát baj, ha tévézésre alszunk el?

Nem feltétlenül, de tudatosítanunk kell magunkban, hogy ez is csak egy megszokás, amin képesek vagyunk változtatni. Ha hozzászoktunk, hogy csak zajban tudunk elaludni, nehéz lesz rögtön változtatnunk rajta. Érdemes fokozatosan csökkentenünk a zajforrásokat: hallgassuk a tévét, számítógépet kisebb hangerőn, majd idővel kapcsoljuk azt ki. Számos elalvást segítő eszköz létezik már, amelyek hasonlóan hangot bocsátanak ki, de olyat, ami bizonyítottan nyugtató hatással van ránk: ezek az úgynevezett fehérzaj-generátorok tengermorajlást, esőhangot vagy például állatok hangját hozzák a hálóba, ami segít minket az alváshoz szükséges nyugodt állapot elérésében.

Ha ezektől sem leszünk képesek teljes csöndben aludni, más technikákat is alkalmazhatunk, így a meditáció is alternatíva lehet. Egyszerre kell ugyanis a testünket és az elménket ellazítani.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik