Élet-Stílus

Ők azok, akik virtuális játékok helyett kertészkedni hívják a gyereket

Procter&Gamble Magyarország
Procter&Gamble Magyarország
Ma már több mint 260 aktív tagja van Magyarország és Kárpát-medence-szerte az iskolakert- hálózatnak. A gyerekek nemcsak az együttműködés jelentőségét és gyakorlati tudást szerezhetnek itt, hanem számtalan olyan ízélménnyel is gazdagodnak, ami a következő évtizedekben közvetve hozzájárulhat a környezettudatosság és a biodiverzitás szintjének növekedéséhez.

Míg régen természetes volt, hogy szinte minden iskolában léteztek tankertek, addig ma jóval kevesebb intézményben találkozhatnak a gyerekek testközelből a kertészkedés fortélyaival és figyelhetik meg a növények fejlődését nap mint nap. Pedig a gyümölcsfák, bokrok, fűszerek és zöldségek termesztése a tapasztalatok szerint rendkívül hatékonyan rántja ki a diákokat a virtuális valóságból, jót tesz az osztályközösségnek, de még szociális kiegyenlítő közegként is kiválóan működik.

Vannak iskolák, ahol csak egy-két magaságyást helyeznek el, másutt akár több hektáros tündérkertek működnek. Tündérkertnek a régi magyar, Kárpát-medencei fajtákat őrző kerteket nevezzük. Mi szinte mindennap szembesülünk vele, mekkora lelkesedést képes kiváltani a gyerekekből az ültetés, a növények ápolása és fejlődésük megfigyelése

– meséli Mátyás Izolda, az Iskolakertekért Alapítvány munkatársa, a Barázdabillegető Gyerekkert vezetője, környezetgazdálkodási agrármérnök.

Az alapítvány célja, hogy minél szélesebb körben elterjesszék és hozzáférhetővé tegyék az iskolakerteket, mint a fenntarthatóság és a környezettudatosság gyakorló színtereit.

Aki emlékszik gyerekkorából a kajszibarack vagy a cigánymeggy ízére, az nagy valószínűséggel később is keresni fogja, és saját kertjében is ültet ilyet, amivel nagyban hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez

– véli Mátyás Izolda.

Kitűnő helyszín ez az emberek közötti együttműködés jelentőségének bemutatására, a generációkon átívelő tudás hangsúlyozására, emellett számtalan élményt, kikapcsolódási lehetőséget, felfedezést, örömet, tudást nyújtó közeget biztosít.

Procter&Gamble Magyarország

Egy iskolakert jó terep a személyiség harmonikus fejlesztésére, az iskolaórákon tanultak gyakorlatban történő előhívására, a kísérletekre, a kooperálásra, új esztétikai élmények és érzékelések megtapasztalására, a gyermekek kertészeti alapoktatására, ökológiai folyamatok láttatásán keresztül alapvető környezet- és természetvédelmi szükségszerűségek felismertetésére, de az egészséges élelmiszerek népszerűsítésére is.

2013-ban Mátyás Izolda két társával kezdte összefogni az iskolakerteket, hogy legyen egy olyan fórumuk, ahol megoszthatják egymással a jó gyakorlatokat, közös megoldásokat keressenek a megoldandó feladatokra, és akár közös támogatókat találjanak. Egyik első lépésük volt az Iskolakert-hálózat életre hívása. A kezdeményezés sikerrel járt, ma már az Iskolakert-hálózatnak több mint 260 aktív tagja van.

Számos sikeres pályázattal a hátuk mögött olyan nagyvállalatokat is a támogatóik között tudhatnak, mint a Procter&Gamble Magyarország. Különösen nagy sikerként könyvelik el, hogy az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) megújult technika tantárgyának keretében önálló modul szól az iskolakertekről, és azon belül a gyümölcskertekről is.

Idén tavasszal indult a jelentkezés a Procter&Gamble Magyarország támogatásával megvalósuló gyümölcsfaültetési programjukra, aminek keretében ősszel min. 20 iskola kap majd gyümölcsfa-cserjéket és bokrokat egy gondosan összeállított ültetőgödör csomaggal együtt. A növények fejlődését a gyerekek egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett edukációs foglalkoztató füzet segítségével követhetik nyomon hónapról hónapra, amely számtalan érdekes, izgalmas teendőt, kísérletet, megfigyelést tartalmaz.

Reményeink szerint a kiválasztott iskolák később mini „génbankként” működnek majd, ahova bármelyik egykori tanuló visszatérhet, és vihet egy-egy vesszőt kedvenc fájából, hogy azzal saját oltványt készítsen magának és elültesse saját kertjében

– magyarázza Mátyás Izolda. A program végén az iskolák egy-egy nyilvános prezentáció keretében mutatják majd be egész éves munkájukat, közülük pedig közöségszavazás útján kerül ki a 4. nyertes intézmény. Őket 100 ezer forinttal jutalmazzák, amelyet egy iskolai Gyümölcsöző Egészségnap megszervezésére fordíthatnak.

Ültessünk jobb levegőt, tanítsuk gyerekeinket!

2023. április 26 és június 30 között a Procter&Gamble Magyarország az ebben az időszakban megvásárolt P&G termékek után (Ariel, Lenor, Jar, Pampers, blend-a-med, blend-a-dent, Naturella, Always, Discreet, Pantene, Head&Shoulders, Aussie, Herbal Essences, Mr. Proper, Gillette, Ambi Pur, Old Spice, Tampax, Bear Fruits, Oral-B, Swiffer) az Iskolakertekért Alapítvány gyümölcsfa ültetési programját támogatja. A résztvevő üzletekről és a promóciós időszakokról további információ a program weboldalán található.

Procter&Gamble Magyarország

A cikk a Procter&Gamble Magyarország támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik