Élet-Stílus

Véletlenül derült ki a buszsofőrként dolgozó János betegsége (x)

– 56 éves vagyok, és egészen a legutóbbi üzemorvosi vizsgálatig azt hittem, makkegészséges is. Az orvosomat és engem is nagyon meglepett, amikor a laborvizsgálat nagyfokú vashiányt jelzett – meséli a buszsofőrként dolgozó János.

János nem vette komolyan a tüneteket

– A vashiányt az esetek egy részében nagyobb mértékű vasvesztés okozza, de én nem vettem észre ilyesmit magamon. Nem volt semmilyen műtétem vagy komolyabb sebesülésem, és néhány éve már vért adni sem járok. Bár gyakran vérzett a fogínyem és az aranyerem is, de ezeknek nem tulajdonítottam nagy jelentőséget, ahogy annak sem, hogy rendszeresen fájt a fejem, és sűrűn éreztem magam fáradtnak. Utóbbit egyszerűen annak tudtam be, hogy már nem vagyok huszonéves, és nem bírom úgy a stresszt a munkámban, pedig az már a vashiány tünete volt – teszi hozzá.

A rendszeres szűrővizsgálatokon kiderülhet a baj

János története jó példa arra, milyen észrevétlenül alakulhat ki a vashiány, vagy akár annak súlyosabb formája, a vashiányos vérszegénység: csekély, de hosszú időn át tartó vérzés is vezethet a hiányállapothoz. A kísérő tünetek – a sápadtság, fejfájás, hajhullás, a körmök lemezessé válása – már fel sem tűnnek nekünk, csak legyintünk rájuk. Ezért is fontos, hogy rendszeresen vegyünk részt állapotfelmérésen, ahol kiderülhet a baj, és megkezdődhet a kiváltó ok és a vashiány kezelése. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes kitölteni az alábbi tesztet, amely segíthet felismerni és beazonosítani a vashiányra utaló jeleket.

Jánosnak a gyógyszeres vaspótlás segített

– Nagyon érdekes volt, hogy az aranyérműtétem után, a vaspótló szedése mellett idővel visszatért az erőm és a vitalitásom. Jó érzés tudni, hogy nem a korom miatt voltam fáradt. Utólag nem is értem, hogyan hihettem, hogy az az erőtlen állapot teljesen normális, de sajnos a fokozatosan kialakuló panaszokhoz hozzá lehet szokni, ezért nagyon nehéz azokat felismerni – magyarázza János.

Maltofer rágótabletta: kényelmes és biztonságos vaspótló

A hiányzó vas visszapótlása nem megy egyik napról a másikra, akár hónapokon át tartó kezelésre is szükség lehet. Válasszunk olyan vaspótlót, amely magas vastartalmú, kényelmes és biztonságos: ilyen a Maltofer rágótabletta, Magyarország vezető vaspótlója*. Hazánkban jelenleg a Maltofer rágótabletta a legmagasabb elemivas-tartalmú, recept nélkül kapható vaspótló gyógyszer. Különleges hatóanyagából a vas felszívódása szabályozott, így a szükségleteknek megfelelően tölti fel a vasraktárakat, véletlen túladagolása sem jár veszéllyel. A csokoládéízű Maltofer rágótabletta étkezéssel egyidejűleg bevéve is jól felszívódik, mert nem lép kölcsönhatásba a vaspótlás hatásosságát negatívan befolyásoló leggyakoribb étel- és italösszetevőkkel. A gyógyszer vegán, laktóz- és gluténmentes speciális diétákba is beilleszthető, és tejfehérje-érzékenyek is szedhetik.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2022. január–december időszakban
Vény nélkül kapható vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik