Élet-Stílus

Sose adjunk ilyen színű fürdőruhát a gyerekre – mondja a szakértő

A vízbe fulladás megelőzése szempontjából fontos a viselet színe.

Nikki Scarnati egy úszásoktatói képesítéssel is rendelkező anya, akinek a TikTok-videóit párszáz – ritkább esetben néhány ezer – alkalommal szokták megnézni. Van azonban egy március végén posztolt tartalom, ami már meghaladta a 6 milliós nézettséget.

Scarnati videója a gyerekek számára vásárolt fürdőruhákról szól – pontosabban arról, hogy van egy szín, amit a szülőknek el kellene felejtenük.

Ne vásároljatok kék fürdőruhát

– ez a felirata a videónak, amiben Scarnati lánya látható, amint egy medencében úszik. A felvételen az úszásoktató elmeséli, hogy a fürdőruhát kifejezetten a videó kedvéért vásárolta – akciósan.

A videóban látható, hogy a kék viseletben – akár napos az idő, akár épp árnyék van – a lány alig-alig látható a vízben.

Scarnati kiemeli, hogy itt ráadásul nyugodt vízben (nem) látható a lánya, és ráadásul tök egyedül van, nem rengeteg másik gyerek között.

@springhill.isr Just dont do it! Why think about which bathing suits for the splash pad? Just buy bright ones!! ☀️☀️ #selfrescue #selfrescueswimming #selfrescueswim #watersafety #drowningpreventionawareness #springhillisd ♬ original sound - Spring Hill ISR Nikki Scarnati

Egy, a fulladások megelőzéséért küzdő szervezet szakembere a Nexstar tévéhálózatnak nyilatkozva elmondta,: arra ösztönzik a szülőket, hogy a csecsemőknek, kisgyermekeknek olyan élénk színű fürdőruhát válasszanak (sárga, narancssárga, zöld és neon színek), ami nagyobb láthatóságot biztosít, amikor a gyermek a vízben tartózkodik.

A kaliforniai kron4 televízió híroldalán közzétett írásban egy 2021-es biztonsági tesztre hivatkoznak, amely során 14 különböző színű fürdőruhát teszteltek medencékben és tavakban, és azt találták, hogy a víz alatt az élénk és kontrasztos árnyalatok, különösen a neon színűek a legjobban láthatóak. A fehér és világoskék színű fürdőruhák teljesítettek a legrosszabbul, míg a neon narancssárga, a zöld és a sárga szerepeltek a legjobban.

Az írásban ugyanakkor hozzáteszik: lényegtelen, milyen színű ruhát viselnek a gyerekek, ha nem figyelünk rájuk folyamatosan, amikor a vízben vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik