Élet-Stílus

Senki sem tudja megfejteni a kettévágott sivatagi szikla több ezer éves titkát

Disdero / Wikimedia Commons
Disdero / Wikimedia Commons
Áll egy rejtélyes sziklaképződmény Szaúd-Arábia egyik eldugott oázisában. Az A Naslaa úgy néz ki, mintha valamilyen modern eszközzel hasították volna ketté, csakhogy már több ezer éve így nézhet ki.

Több szempontból is érdekes a szaúd-arábiai Tayma oázisban álló Al Naslaa nevű sziklaképződmény. A hat méter magas homokkőtömb két talapzaton áll, felületén állatokat és más alakzatokat formázó petroglifák láthatók. A legérdekesebb tulajdonsága mégis az, hogy egy majdnem tökéletesen egyenes vonal mentén vékony rés szeli ketté – írja a LadBible című brit bulvárportál.

Az Al Naslaa kettévágása nem valami modern bányászati eszköznek és nem is egy konceptuális képzőművésznek köszönhető. A szinte nyílegyenes rés természetesen jött létre, de hogy pontosan hogyan, azt senki sem tudja.

A geológusok arra tippelnek, hogy a nyílás helyén egy repedés volt a sziklában, az erodálódott az évezredek során ilyen különleges módon. Persze vannak, akik szerint idegenek vágták ketté a sziklát, akik az ősidőkben látogatták meg az emberiséget, de ennek elég kicsi a valószínűsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik