Élet-Stílus

Időkáosz Libanonban

Andia / Contributor / Getty Images
Andia / Contributor / Getty Images
Az utolsó pillanatban változtatott a libanoni kormány a nyári időszámítás bevezetésének időpontján, ám a döntést nem mindenki fogadja el.

Nincs egyszerű dolguk Libanonban azoknak, akik időben szeretnének beérni a munkahelyükre, iskolába, hivatalok, vagy üzletek nyitvatartási idejéhez igazítanák programjukat, vagy tömegközlekedési eszközöket vennének igénybe, az országban ugyanis jelenleg két időszámítás létezik – írja a Guardian című brit lap.

Libanonban hagyományosan, az európai országokkal összhangban, március utolsó vasárnapján állnak át nyári időszámításra. Idén azonban, március 23-án, csütörtökön, Nadzsíb Mikáti ügyvivő miniszterelnök kormánya bejelentette, hogy majd egy hónappal, április 21-re halasztják az óraátállítást.

Hivatalos indoklás nem volt, de egy kiszivárgott videóból kiderült, hogy a Mikáti azért döntött a halasztás mellett, mert a muszlimok így egy órával hamarabb, este hét óra helyett már hatkor megtörhetik a böjtjüket az idén március 22-től április 21-ig tartó ramadán időszakában.

A keresztény hatóságok és intézmények azonban figyelmen kívül hagyták a döntést, előre állították az óráikat, példájukat pedig számos vállalkozással és szervezet követte.

Egy Libanonban élő japán férfi elmondta, neki hétfő reggel két helyen kellene lennie egyszerre, mert reggel nyolcra időpontja van egy hivatalban, kilenctől pedig nyelvórája lenne, de a kettő egyszerre kezdődik.

Libanon állami légitársasága elhalasztotta ugyan az óraátállítást, de április 21-ig egy órával átütemezte az összes járat indulását, hogy összhangban maradjon a nemzetközi menetrendekkel. Az ország két nagy mobilszolgáltatója, üzenetben kérte a felhasználókat, hogy manuálisan állítsák át telefonjukon az órát, mert elmarad az automatikus átállás, ám a legtöbb esetben a telefonok mégis átállították az óráikat vasárnap éjjel.

Sokan úgy látják, a káosz csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet az ország gazdasági és politikai problémáiról. A muszlimok egy része is úgy gondolja, teljesen mindegy mennyit mutat az óra, hiszen a böjt napkeltétől napnyugtáig tart.

Libanon közben modern történetének legnagyobb gazdasági válsága felé tart, az IMF figyelmeztetése szerint az ország hiperinflációval néz szembe, ha a kormány nem tesz határozott intézkedéseket. Elnöke pedig nincs az országnak, mert Michel Aoun mandátumának tavaly októberi lejárta óta a parlament nem tudott új elnököt választani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik