Élet-Stílus

Egy éve ilyenkor: kitört a háború a szomszédunkban

Mint minden héten, most is mutatjuk, mi érdekelte leginkább olvasóinkat egy éve ilyenkor.

Minden héten összefoglaljuk, mik voltak azok a hírek, amik pontosan egy évvel korábban a legnagyobb érdeklődésre tartottak számot. Ezúttal ez nem volt kérdés, hiszen 2022. február 24-én háború tört ki a szomszédunkban. A még azóta is tartó orosz-ukrán háború kitörésének híre olvasóinkat is megrázta.

Oroszország 2022. február 24-én, csütörtökön hajnalban Vlagyimir Putyin elnök utasítására teljes körű támadást indított Ukrajna ellen.

Kapcsolódó
Csernobilt is elfoglalták az oroszok, Biden szerint Putyin megfizet ezért a háborúért
Moszkva háborút indított Kijev ellen. Az oroszok három irányból vezénylik a támadást. Orbán Viktor elítélte az orosz katonai fellépést, a külügy berendelte az orosz nagykövetet. Az uniós vezetők este tanácskoznak. Sokan tartanak a magyar határ felé. A budapesti orosz nagykövetség előtt több ezren tüntettek. Percről percre követjük az eseményeket.

A háború kitörésének másnapján az orosz erők bevonultak Kijev külkerületére. Volodimir Zelenszkij tárgyalni hívta az orosz elnököt, Szijjártó Péter Budapestet javasolta a béketárgyalások helyszínéül.

Kapcsolódó

Február 26-án Kijevet, és több ukrajnai várost már rakéta támadások értek, az utcákon is heves harcok folytak. Egyre több menekült érkezett Magyarországra. Orbán Viktor sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Magyarország világossá tette, minden szankciót támogat, és amiben az Európai Unió miniszterelnökei meg tudnak állapodni, azt elfogadjuk és kiállunk mellette.

Kapcsolódó

A háború negyedik napján, óriási veszteségek után a felek megegyeztek, hogy tárgyalóasztalhoz ülnek. Eddigre már 66 ezer menekült érkezett Magyarországra, azóta az otthonukat elhagyó ukrajnaiak száma meghaladta a 17 millió főt. Közülük még körülbelül 8 millióan nem tértek vissza hazájukba.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik