Élet-Stílus

Több mint 100 év csúszással kézbesítettek egy levelet Nagy-Britanniában

A küldemény feladása idején még III. Károly király dédapja, V. György ült a brit trónon.

Annyira elkallódott egy 1916 februárjában írt levél Angliában, hogy több mint száz évvel a feladása után érkezett csak meg egy dél-londoni lakásba – írja a BBC. A Bath városából útnak induló küldeménytannyira régen keletkezett, hogy a néggyel ezelőtti brit uralkodó, V. György király – aki III. Károly dédapja volt – arcmása díszeleg a borítékra ragasztott pecséten.

A küldeményt még 2021-ben kézbesítették egy London Crystal Palace nevű városrészében élő színházigazgató, Finlay Glen postaládájába, de a különös történetről csak most számolt be a brit sajtó.

Az eredeti címzett egy Katie Marsh nevű nő, Oswald Marsh bélyegkereskedő felesége volt, az eredeti feladó pedig az egyik barátnője, egy bizonyos Christabel Mennell, aki Bath városában üdült, amikor a levelet postára adta – ismertette a küldemény történetét Stephen Oxford, a The Norwood Review című helytörténeti magazin szerkesztője.

A címzett férje, Oswald Marsh amellett, hogy mágnás volt, annyira értett a bélyegekhez, hogy a hatóságok gyakran igénybe vették a szakértői segítségét a korabeli bélyegcsalási ügyekben. A feladó pedig egy gazdag teakereskedő, Henry Tuke Mennell lánya volt.

A brit királyi posta, a Royal Mail azt közölte, hogy számukra is rejtély, hogyan kallódhatott el ennyire a küldemény. Oxford szerint azonban feltehetőleg az azóta bezárt, Sydenhamben található a levélszortírozó irodában történhetett némi fennakadás. A helytörténész úgy véli, hogy az épület felújítása során bukkanhattak rá a levélre, ami talán egy bútor mögé eshetett be.

A helytörténész felidézte, hogy a két londoni városrész, Upper Norwood és Crystal Palace az 19. és a 20. század fordulóján vált népszerűvé a tehetős középosztály körében, valamint azt is hozzátette, hogy a – BBC honlapján megcsodálható – levél kiváló betekintést enged ezeknek az embereknek az életébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik