Hüvelyesek: fehér- és vörösbab, csicseriborsó, felesborsó, lencse és sorolhatnánk. Szerencsére egyre többen (újra) felfedezik őket maguknak, és a belőlük készíthető ízletes ételek az ismert receptoldalakon is évről évre népszerűbbek.
Az újévi lencse régóta része a kultúránknak, de aki szeret újdonságokkal kísérletezni, jó, ha tudja, hogy sok hüvelyesből, például a vörösbabból kiváló desszert is készíthető.
A bab- és borsófélék nem véletlenül élik reneszánszukat, hiszen napi fogyasztásukkal nemcsak azok járnak jól, akik szeretnék hosszan megőrizni az egészségüket, de azok számára is ajánlott, akik a fenntarthatóság és környezettudatosság értékeit is igyekeznek szem előtt tartani.
A hüvelyesek legtöbbje (itt újra csak a vörösbabot, a lencsét, a csicseriborsót és fehérbabot említhetjük) tele van jótékony, lassan felszívódó szénhidráttal (amelyet az egészségtudomány egyre inkább minden diéta alapjának tekint), emellett a legfőbb növényi fehérjeforrásként is szolgálhat szervezetünknek. Többek közt magnézium-, kalcium-, cink- vagy vastartalmuk miatt alkalmasak fontos ásványi- és nyomelemek pótlására, valamint bizonyos vitaminok (pl. B5-vitamin, E-vitamin) is magas arányban előfordulnak bennük.
Tudta, hogy a fenti előnyök mellett a hüvelyesek termesztése a földnek is jót tesz? Ezek a csodálatos, tápláló és konzerv formájában sokáig eltárolható zöldségek ugyanis védik és helyreállítják a talaj egészségét.
Még tucatnyi okot tudnánk felsorolni, miért érdemes hüvelyeseket fogyasztani – ha lehet, naponta -, mindenesetre higgye el, nem véletlen, hogy évente egyszer, méghozzá február 10-én immáron a Hüvelyesek Világnapját is megünnepeljük! Ha megkívánta, esetleg Ön is újra felfedezné a lencsét, illetve a borsó- és babféléket, kísérletezzen velük bátran, és válogasson a Bonduelle.hu változatos receptjei közül! Jó étvágyat!