Élet-Stílus

Elmesélte az olasz séf, mik a legnagyobb hibák, amiket a tésztáknál elkövethetünk

Getty Images
Getty Images
A bolognaival és a carbonarával kapcsolatban is volt pár tippje.

A londoni Pasta Evangelists nevű étterem séfe, Roberta d’Elia a Mirrornak nyilatkozott arról, milyen hibákat követünk el tészta készítésekor.

Az eredetileg Pugliából származó szakács azzal kezdi, hogy Olaszországban 250-300 különböző formájú tészta van, ugyanaz a termék, de az olaszoknak hatalmas a különbség. Például:

Az olaszok nem igazán szeretik a spagetti alla bolognesét, inkább a tagliatelle alla bolognesét választják sajttal.

A séf azt mondja, az egész a hely tiszteletéből jön. Mivel a szósz Bolognából származik, így az ottani jellegzetes tésztaformával eszik. Ezért kerül össze a bolognai szósz ott a tagliatellével. (Azt csak mi tesszük hozzá, hogy azért is érdemes a csavart tagliatellét használni, mert az felveszi a ragut, és nem marad ott a tányéron az összes hús, mint ha spagettivel ennénk).

D’Elia a carbonarát spagettivel vagy bucatinivel ajánlja. Ez utóbbi végül is a makaróni. Vagy rigatonival, ami egy rövidre vágott, de sokkal nagyobb lyukú tészta, mint a makaróni.

A bolognairól még elmondta d’Elia, hogy a gomba és a marhaalaplé is tiltott  a szószhoz adni.

Hagyományos módon kell elkészíteni, különböző húsokkal, gyönyörű paradicsomszósszal, majd órákig kell főzni, de gombát, kérem, ne rakjunk bele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik