Élet-Stílus

Pizzaszakácsként dolgozott a tizenhat éve szökésben lévő maffiózó

Interpol
Interpol
Tizenhat évnyi bujkálás után fogtak el egy gyilkosságokért elítélt olasz maffiózót. A 63 éves Edgardo Greco korábban pizzát sütött Dél-Franciaországban.

Egy tizenhat éve szökésben lévő maffiózót fogott el az Interpol csütörtökön, a Franciaország déli részén fekvő Saint-Etienne-ben – írja a Guardian című brit lap. A gyanú szerint a 63 éves Edgardo Greco a ’Ndrangheta nevű, hírhedt calabriai bűnszervezet tagja volt.

Grecot egy testvérpár Stefano és Giuseppe Bartolomeo meggyilkolásáért körözték az olasz hatóságok, de megvádolták egy gyilkossági kísérlettel is, melyet egy bandaháború során követett el az 1990-es évek elején.

A Bartolomeo-fivéreket egy kikötői raktárban verték halálra fémcsövekkel 1991 februárjában. Holttesteik sohasem kerültek elő, valószínűleg savban oldották fel őket. A testvérek bővíteni próbálták az üzletüket, ezért egy rivális banda főnöke elrendelte a kivégzésüket.

A brutális leszámolás fordulópontot hozott a ’Ndrangheta történetében: több calabriai bandafőnök emiatt fordult a szervezet ellen és segített a hatóságoknak elkapni a hírhedt klán tagjait. Grecot a kettős gyilkosság ügyében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A férfi hamis egészségügyi dokumentumokkal érte el, hogy egy kitalált betegség miatt ne küldhessék börtönbe, majd megszökött az igazságszoláltatás elől.

A ’Ndrangheta Olaszország egyik legnagyobb és legerősebb bűnszervezete. Működése a világ számos pontjára kiterjed, és erős szálak fűzik a Dél-Amerikából Európába áramló kokain kereskedelméhez. Az olasz rendőrség alig egy hete jelentette be, hogy felszámolt egy 250 millió eurós (több mint 96 milliárd forintos) vagyon fölött rendelkező, dél-calabriai ’Ndrangheta-szervezetet. Összesen 56 embert vontak bűnvádi eljárás alá, a többségük már börtönben van.

A csütörtökön elfogott maffiózó Paolo Dimitrio néven élt Franciaországban, és 2021 júniusában nyitotta meg Caffe Rossini Ristorante nevű éttermét Saint-Etienne-ben. Bár a nyitásról a Le Progres című helyi lap is beszámolt, „Paolo Dimitro megnyitotta álmai éttermét” címmel, a vendéglátóhely 2021 novemberében végleg bezárt.

Olasz lapértesülések szerint Greco nem csak a saját éttermében, de Saint-Etienne több pizzériájában is dolgozott szakácsként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik