Élet-Stílus

Nem minden a hírnév és a csillogás – hírességek, akik megküzdöttek a depresszióval

Marco Piraccini / Mondadori Portfolio / Getty Images
Marco Piraccini / Mondadori Portfolio / Getty Images
Hiába ünnepelt sztár vagy dollármilliomos valaki, az ő életében is adódhatnak problémák, traumák, sötét időszakok. És persze mentális betegségek is, amelyeket nekünk sem szabad elbagatellizálnunk.

A pénz nem boldogít, de mégiscsak jobb érzés egy Ferrariban sírni

– tartja a mindenki által ismert mondás, aminél nagyobb hazugság kevés létezik. Kétségtelen, hogy a világ egy kifejezetten egyenlőtlen és igazságtalan osztályrendszeren alapszik, de társadalmi helyzettől függetlenül mindenki életében előfordulhatnak rossz élethelyzetek, traumák, így természetesen mentális betegségek is.

A mai világban, kivált a fiatalabb korosztályban a legtöbben ismerhetnek olyan embert, aki küzd valamilyen mentális betegséggel, amihez adott esetben szakember segítségét veszi igénybe. Még az is lehet, hogy önmagunkról van szó. Valljuk be, némileg igazságtalanul élnénk meg, ha a szerencsétlenebb sorsú embertársaink azt hallva, hogy pszichológushoz járunk, elbagatellizálnák a problémáinkat, legyintve, hogy jó dolgunkban már nem tudunk mit csinálni. Hasonló helyzet az, amikor valamelyik hírességről derül ki, hogy mentális betegséggel, depresszióval küzd. Az ő bajaik felett sem szabad ítélkeznünk, hiszen a mentális betegségek bárkinél felmerülhetnek, amelyeket soha nem szabad félvállról vennünk.

Íme, hét híresség, akik előtt hiába borult le az egész világ, ugyanúgy kénytelenek voltak megharcolni a depresszióval, mint te vagy én:

Dwayne Johnson

Kezdésnek itt van Hollywood legjobban fizetett színésze, a Szikla, aki hiába ugrik egyik blockbusterből a másikba, súlyos traumák szegélyezik az életét, amelyek hatásait még mindig csak épp feldolgozza. Néhány éve egy interjúban Johnson a szokásosnál is jobban megnyílt, amikor a mentális egészségéről volt szó. Ott mondta el többek között, hogy 15 éves korában sikerült megakadályoznia az anyja öngyilkosságát. Még akkor is nehéz volt magának beismernie, hogy depressziós, amikor már a lábai előtt hevert a világ – és itt ragadta meg a megoldás kulcsát, miszerint a legfontosabb az, hogy ne féljünk szembenézni azzal, hogy nem vagyunk jól, és segítségre van szükségünk.

Katy Perry

Az énekesnő egy 96 órás livestream során nyilatkozott a depresszióval folytatott küzdelméről és öngyilkos gondolatairól. A The Therapist című műsorban saját elmondása szerint azért beszélt ennyire nyíltan a problémáiról, mert szerette volna, ha a rajongói látják az igazi Katy Perryt, hogy valójában ki is ő, minden pozitív és negatív részlettel együtt.

„Ha az emberek látják, hogy én is ugyanolyan vagyok, mint ők, mernek majd nagyot álmodni” – mondta el ugyanebben az adásban.

 

Michael Phelps

A legendás úszó, aki pályafutása során 28 érmet– köztük 23 aranyat – szerzett az olimpiákon, szintén megküzdött a démonjaival.

Néhány éve egy interjúban elmondta, hogy az első rossz időszaka 2004-ben volt, a mélypontot viszont nyolc évvel később, a 2012-es londoni olimpia után érte el, amikor hiába nyerte rommá magát és lett a világ egyik legsikeresebb sportolója, nem tudott mit kezdeni a rászakadó ürességgel. Napokig nem kelt ki az ágyból, nem akart élni, az öngyilkosságot fontolgatta. Szerencsére még idejében felismerte, hogy segítségre van szüksége, és sikerült is kimásznia a gödörből. Ma már az ő mottója is az, hogy „rendben van az, ha nem vagy rendben”.

Bruce Springsteen

A rockikonban saját bevallása szerint hatvanon felül tudatosult először, hogy valami nincs rendben nála, és jó ideig eltartott, amíg végre maga mögött tudta a nehéz időszakokat. Bár a munkájára nem volt kihatással, ő is gyakran élte meg azt, hogy nem akar felkelni az ágyból, céltalannak érezte magát. „Ez egy olyan dolog, ami egyszerűen elnyel téged” – foglalta össze a tapasztalatait, amikor erről kérdezték egy beszélgetős műsorban.

Springsteen vallja, gyógyulásának kulcsa a feleségétől kapott feltétel nélküli támogatás és szeretet volt. Ő volt az, aki azt mondta neki: „Rendbe fogsz jönni, meg fogsz gyógyulni. Lehet, hogy nem holnapra, de minden rendben lesz.” És a jelek szerint tényleg minden rendben lett, legalábbis a zenész beszámolói szerint. És ez a felesége odaadása mellett annak is köszönhető, hogy Springsteen nem szégyellte beismerni, hogy segítségre van szüksége, és terápiára kezdett járni.

Gwyneth Paltrow

Az amerikai színésznőnél 2002-ben klinikai depressziót diagnosztizáltak, miután elvesztette az édesapját. Innen sikerült talpra állnia, a filmvászonra is visszatért, évekkel később, második gyermeke születése után azonban újra ijesztő fordulatot vettek a dolgok.

A Szerelmes Shakespeare-ben nyújtott alakításáért 1998-ban Oscar-díjat elnyerő filmcsillagnál szülés utáni depressziót diagnosztizáltak, és Paltrow szavai szerint nagyon hosszú, majdnem féléves kemény küzdelem árán tudott végül kilábalni a bajból. Azok a hónapok viszont rettentő kemények voltak számára, nem beszélve arról, hogy az újszülött gyermekét és annak testvérét is el kellett látnia.

„Nem tudtam megnyílni, nem tudtam kimutatni az érzéseimet, nem tudtam kötődni senkihez” – így foglalta össze élete egyik legsötétebb szakaszát egy 2011-es interjúban.

Sebastian Deisler

Az igazi hardcore focirajongók még emlékezhetnek a Bayern München üdvöskéjére, Sebastian Deislerre, akitől a német futball újbóli felemelkedését várták jó húsz évvel ezelőtt. Tőle és Michael Ballacktól várták azt a szakértők, hogy a kétezres évek elején hullámvölgybe került német válogatott vezérei lesznek, és újra a világ tetejére ültetik a Nationalelfet.

Ballack csakugyan világklasszis labdarúgóvá érett, és csapatkapitányként vezette vb-bronzig és Eb-ezüstig a német csapatot – már Deisler nélkül. A fiatal játékos hiába volt túl ígéretes szezonokon a Bayern Münchenben, egyre inkább eluralkodott rajta a depresszió, amit képtelen volt kezelni. Ráadásul a labdarúgás világára a kétezres évek közepén még a mainál is sokkal jellemzőbb volt a toxikus maszkulinitás, egyszerűen nem lehetett gyengeséget mutatni, így ahelyett, hogy a segítségére siettek volna, Deisler egyre inkább kolonccá vált a munkaadója szemében. A játékos végül 27 éves korában visszavonult, ez pedig közrejátszhatott abban, hogy sikerült legyőznie a mentális betegségét. Honfitársának, Robert Enkének tragikusabb sors jutott. A Barcelonát is megjárt egykori német válogatott kapus depresszióját szintén nem vette komolyan senki az öltöző folyosóin, nem látta senki, hogy baj van, ezért az egész világot villámcsapásként érte, amikor 2009-ben önkezével véget vetett az életének.

Lady Gaga

Korunk egyik legsikeresebb és legtehetségesebb énekesnője még a pályája korai éveiben adta ki Paparazzi című számát. A dal természetesen tarolt a slágerlistákon, tömegekhez jutott el, mégis nagyon kevesen vették csak észre a szöveg üzenetét. Pedig az akár egy segélykiáltásnak is beillik.

Az énekesnő saját bevallása szerint már a hírnév előtt is, egész életében küzdött a szorongással és a depresszióval. Sosem szégyellte ezt, és nem csinált titkot abból, hogy nincs mindig minden rendben a lelki egészségével – talán azért sem tartotta ezt tabunak, mert már régóta küzd mentális problémákkal. Egy ezzel kapcsolatos beszélgetésben úgy fogalmazott: ha megosztjuk egymással a történeteinket és összetartunk, erősebbek leszünk mindannyian. Ezért nem győzi hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy az emberek foglalkozzanak a mentális egészségükkel. Ezzel pedig millióknak mutat jó példát.

Hirdetés

Nyerje vissza életkedvét!

Télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik