A stressz, a rossz táplálkozás és különböző alapbetegségek mind régóta ismert okai lehetnek a hajhullásnak, de egy friss tanulmány szerint az energiaitalok túlzott fogyasztásának is nagy szerepe lehet a kopaszodásban – írja az Independent.
A pekingi Csinghua Egyetem szakértői több mint ezer olyan férfit vontak be a vizsgálatba, akik hetente egy és három liter közötti mennyiséget fogyasztanak a fenti italokból.
A négy hónapon át zajló kísérlet végére pedig az derült ki számukra, hogy akik naponta egy adagnál több cukrozott italt fogyasztanak – beleértve a cukorral édesített kávét és teát is – , azoknál 42 százalékkal nagyobb az esélye a kopaszodásnak, mint azoknál, akik nem fogyasztanak magas koffein- és cukortartalmú italokat.
Azok a férfiak, akik bevallották, hogy hajhullást tapasztalnak, azt is elmondták, hogy hetente átlagosan 12 egységnyi édesített italt fogyasztottak.
A Nutrients című folyóiratban publikált tanulmány alapjául szolgáló kutatásban kizárólag 18 és 45 év közötti kínai férfiak vettek részt, akiknek a táplálkozási szokásaik mellett a mentális állapotukat is szigorúan monitorozniuk kellett négy hónapon át.
A tanulmányból az is kiderült, hogy azoknál, akik több gyorséttermi ételt és kevesebb zöldséget ettek, gyorsabb ütemben jelentkezett a hajhullás is. Ráadásul a kutatás azt is megerősítette, hogy a szorongás is nagyban hozzájárul az intenzív hajhulláshoz.
Egyébként régóta ismert, hogy az egészséges táplálkozás mérsékelni tudja a férfiak hajhullását.
A szőrtüszősejtek a második leggyorsabban osztódó sejtek a szervezetben, és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás minden tápanyagára szükségük van. (…) Ez magában foglalja a sovány fehérjéket, a jó szénhidrátokat és zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is – de nincs egyetlen a haj számára szuperételnek számító táplálék sem
– idézi a Sunnak nyilatkozó bőrgyógyászt, Dr. Sharon Wongot az Independent. A szakember azt is hozzátette, hogy a hajszálak megvékonyodásának és a hajhullásnak az egyik fő okát a táplálkozási hiányosságokban kell keresni.