Élet-Stílus

Kevesebb hús – saját magunk és a bolygónk egészségének érdekében

Van-e összefüggés a saját egészségünk és a bolygónk jövője között? Van, méghozzá nem is kicsi. Hiszen az, amit megeszünk, a testünkre, az, ahogy készül, pedig a környezetre gyakorol hatást. A növényi alapú táplálkozás nem csak saját magunk, de a bolygónk egészségének szempontjából is hasznos.

Fenntartható étrend

A fenntarthatóbb étrend nem jelenti azt, hogy mindannyiunknak vegánnak kell lennünk, de a kevesebb hús fogyasztása jó kiindulópont. A növényi élelmiszerekben gazdag étrend kevesebb olyan erőforrást igényel, mint a föld, víz, energia és ezen felül csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések és a rák kialakulásának veszélyét is.

Fenntartható gazdálkodás

A mezőgazdaság jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához, az erdőirtáshoz, a szennyezéshez, a talajromláshoz, a biológiai sokféleség csökkenéséhez, valamint az édesvizek kimerüléséhez és szennyeződéséhez. Az állati eredetű élelmiszerek, különösen a marhahús az élelmiszer előállítás üvegházhatású gáz-kibocsátásának mintegy felét teszik ki.

Néhány tipp, amivel sokat tehetsz saját magadért és a környezetedért:

Egyél kevesebb húst, több növényi alapú élelmiszert

A húsfogyasztás csökkentésének jó módja, ha hetente néhány húsmentes vacsorát tartunk. Hús helyett próbáld ki a tofut vagy a seitant, és válassz babot, csicseriborsót és egyéb hüvelyeseket, íz tekintetében is jó választás, és magas fehérjetartalmuk miatt népszerűek. Kezdetben elég, ha heti egy-két napot szánunk rá, mondjuk induljon a hét egy húshagyó hétfővel. Vagy mit szólnál egy tofu csütörtökhöz?

Étkezz változatosan

A legtöbb háztartásban korlátozott mennyiségű zöldséget fogyasztanak: a burgonya, a paradicsom és az uborka vezeti a listát. Szerencsére a növényi alapú élelmiszerek választéka mára szinte az összes étel-kategóriára kiterjed, és nem kell kompromisszumokat sem kötnöd az ízek terén. A budapesti Kifli.hu termékei között könnyen kipróbálhatod a növényi alapú étkezéséhez szükséges összes hozzávalót.

Szerezd be online, egyszerűen

Fontos, hogy az élelmiszer hogyan jut el hozzánk. Az egyéni bevásárlás – pláne, ha autóval mész a boltba – jelentős karbonlábnyomot hagy napi szinten. Az online rendelt és optimalizált útvonalon kiszállított, fenntartható és visszaváltható csomagolású élelmiszerek biztosíthatják a környezetünk fenntarthatóságát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik