Élet-Stílus

Az autóban is „ki kell kötni” a kutyákat Ausztráliában

Egy új törvény szerint akár 3,2 millió forintnak megfelelő bírságot kaphat az, aki utazás közben szabadon hagyja a kutyáját az autóban vagy az utánfutóban.

Egész Ausztráliában betiltották, hogy a gazdák szabadon szállítsák kutyáikat az utánfutókon, vagy nyitott tetejű autóban – írja a Daily Mail. A tilalom azután lett országos szintű, hogy az utolsó állam, Queensland is elfogadta a törvényt.

A kutyákat zárt ketrecben, vagy a járműhöz rögzítve kell szállítani az utánfutón, illetve pórázzal vagy biztonsági övvel kikötve az autó hátsó részén.

Aki nem így tesz, az akár 8625 dolláros (kb. 3,2 millió forint) bírságot is kaphat. Amennyiben az ilyen magatartással az állat maradandó sérüléseket, fogyatékosságot szenved, esetleg elpusztul, akkor a gazda börtönbüntetésre is számíthat.

A hatóságok kérik az embereket, hogy ha látnak ilyen autóst, azt jelentsék.

Az ausztrál állatjóléti szervezet azt tanácsolja, hogy a gazdák hagyjanak olyan hosszú kötelet, hogy a kutya fel tudjon állni, illetve le tudjon feküdni, de legyen annyira rövid, hogy az állat ne tudjon kiugrani a járműből.

Felhívják a figyelmet, hogy a kutyákat ne utaztassák a gazdák nyitott térben szélsőséges időjárási körülmények között. Példaként hozták a forró nyári időszakot, amikor alaposan felmelegedhet az utánfutó és az ülés is, ami nem tesz jót a kutyáknak.

Nyitott tetejű autó esetében a biztonsági öv használatát javasolják az utastérben, a jármű hátsó ülésein.

A törvényt tovább szigorítanák a jövőben, például tiltanák a nyakörv használatát, hisz az menet közben, gyorsításkor, lassításkor fájdalmat okozhat a kutyának. Ezen túl kiszélesítenék az állatvédők jogköreit, hogy minél hatékonyabban tudják segíteni a kutyáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik