Élet-Stílus

A karácsony szó helyett a „téli zárvatartási időszak” használatát javasolják a Brightoni Egyetemen

A karácsony ugyanis túl „keresztényközpontú”.

A Brightoni Egyetem munkatársai egy kilencoldalas dokumentumot kaptak az elkerülendő kifejezésekről, amelyek az intézmény vezetősége szerint sértők lehetnek az ott tanulók számára.

A karácsony szót túl „keresztényközpontúnak” találták szemben a „téli zárvatartási időszakkal”, ahogyan a javaslatban az is szerepel, hogy a hallgatóknak feltett „Mi a keresztneved?” kérdés helyett a „Mi az első neved/Milyen néven szólíthatunk?” lenne a megfelelőbb verzió.

Az iránymutatás arra is kitér, hogy a „hópehely generáció” (azok a fiatal felnőttek, akik a korábbi generációkhoz képest kevésbé rugalmasak és könnyebben megsérthetők), valamint „az idősek nem értenek az új technológiákhoz” általánosítások, amiket érdemes elkerülni – ahogyan a keresztény/muszlim ország kifejezések helyett a keresztény/muszlim többségű országot is pontosabbnak tartanák.

A dokumentumban az olvasható, hogy a nyelv és a jelentés annak a kultúrának az uralkodó normáitól függ, amelyben létezik, és amibe beágyazódnak különböző sztereotípiák és tévhitek – így szóhasználatunkkal akaratunktól függetlenül is megbánthatunk másokat. A dokumentum tartalmával nem mindenki ért egyet:

Az egyetemi életnek arról kellene szólnia, hogy az ott lévők szabadon megvitathassák az ideológiai vitáikat egymással. Ez orwelli és nevetséges. Az ott dolgozóknak és hallgatóknak figyelmen kívül kellene ezt hagyniuk, és csak megünnepelniük a karácsonyt.

– mondta Andrew Allison, a Freedome Association érdekvédelmi csoport tagja a Daily Mail szerint.

Mindemellett az egyetem szóvivője elárulta, hogy az iránymutatás az, ami: iránymutatás. Az oktatókkal és hallgatókkal együtt elkészített dokumentum egyetlen szó használatát sem tiltotta be, ahogyan a karácsonyt sem: az egyetem épületeiben már karácsonyi dekorációval várják az ünnepeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik